Новини
6 Квітня 2020
1 207

Великі нафтові компанії збільшили борги на $32 мільярди

Нафтовидобувні компанії намагаються уникати виплат дивідендів

Найбільші нафтові компанії світу за останні тижні збільшили свої борги на $32 млрд. Серед них — ExxonMobil, BP, Royal Dutch Shell, Total і Equinor, повідомляє Financial Times (FT).

Як зазначає видання, нафтові гіганти вдаються до будь-яких заходів, щоб впоратися з наслідками пандемії COVID-19 і обвалення цін на нафту. Вони скорочують витрати капіталу, відкладаючи або відмовляючись від зворотного викупу акцій, знижуючи витрати й переносячи проекти на більш пізні терміни.

При цьому нафтовидобувачі усіма способами намагаються уникати відмови від виплати дивідендів акціонерам. З середини ж березня компанії почали активно користуватися борговими інструментами, випускаючи єврооблігації.

“Ми бачимо те ж, що і в попередніх кризах: ті, хто може залучити кошти коштом облігацій, роблять це, що допомагає їм зберегти ліквідність, а також демонструє, що у них є можливості для фінансування”, — цитує FT старшого фахівця з енергетичного сектору Societe Generale Брендона Морана.

Так, Shell залучила на цьому тижні €3 млрд і $3,75 млрд, BP — €3,25 млрд і $3,25 млрд, Total і Equinor отримали €3 млрд і $5 млрд відповідно, а Exxon ще кілька тижнів тому залучила $8,5 млрд.

Нагадаємо, вартість червневих контрактів на нафту Brent на торгах у Лондоні в четвер, 2 квітня, у моменті досягала $36,29 за барель — це на 46,7% дорожче, ніж на закритті торгів у середу. Ціна ф’ючерсів на американську нафту WTI злетіла на 35%, до $27,39. Пізніше ціни відкотилися від пікових рівнів, на вечір Brent коштувала $29,71 (+ 20% до попереднього закриття), WTI — $25,18 (+23,98%).

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram