Новини
9 Жовтня 2020
967

Велика Британія надасть Україні кредитні гарантії у £2,5 мільярда

На українському ринку відновить роботу британське експортно-кредитне агентство — UKEF

На фото: Володимир Зеленський та Борис Джонсон під час підписання угоди про політичну співпрацю, вільну торгівлю і стратегічне партнерство

Експорто-кредитна агенція (UKEF) британського уряду може надати Україні кредитні гарантії в розмірі до £ 2,5 млрд ($3,24 млрд) для британсько-українських торговельних контрактів, повідомила прес-служба Офісу президента.

“Рішення про залучення UK Export Finance на український ринок і підписання цього Меморандуму є знаком довіри та підтримки з боку Великої Британії тих трансформаційних змін, які зараз відбуваються в Україні. Переконаний, що це відкриє нові можливості для партнерства між економіками наших країн, зокрема у сферах оборони й безпеки, відновлюваних джерел енергії та транспортної інфраструктури”, — зазначив міністр фінансів України Сергій Марченко.

В присутності президента України Володимира Зеленського, підписаний Меморандум про взаєморозуміння між Державним секретарем британської королеви Єлизавети II, який діє через департамент із забезпечення експортних кредитів, що функціонує під назвою UK Export Finance, і Кабінетом міністрів України, представленим міністром фінансів України.

“Ми привезли з Великої Британії два з половиною мільярди фунтів стерлінгів. Це нова сторінка українсько-британського співробітництва і безпрецедентна подія для України”, — підкреслив Володимир Зеленський.

Як зазначається, UKEF підтримує експорт всіх видів товарів і послуг з Великої Британії та може допомогти підприємствам будь-яких розмірів успішно виконати експортний контракт.

Кредити будуть видаватися на 10 років під дуже привабливу ставку — 2,5% в євро і 3,5% — у фунтах стерлінгів. Пільговий період кредиту, коли можна не виплачувати відсотки, — три роки, рівень локалізації британської частки виробництва — 20%, а це найнижча аналогічна вимога серед інших експортно-кредитних агентств Заходу. Це означає, що кредит може видаватися за умови залучення британських виробників тільки на п’яту частину.

Відповідно до документа, британське експортно-кредитне агентство UKEF відновлює роботу на українському ринку з підтримки британського експорту.

Підтримку UKEF зможуть залучити конкретні галузі, визначені в Меморандумі про взаєморозуміння з урядом України.

“Ці кошти можуть бути використані для реалізації інвестиційних проектів у таких пріоритетних галузях, як безпека та оборона, сільське господарство, інфраструктура, енергетика та охорона здоров’я. Але ми не обмежуємося лише ними”, — зазначив президент.

Нагадаємо, Велика Британія укалала угоду про вільну торгівлю й з Японією, що стало першою великою торговою угодою Сполученого Королівства після виходу країни з Євросоюзу.

Як відомо, у рейтингу економічних свобод Україна піднялася зі 138 на 131 місце, однак залишається єдиною економічно невільною європейською країною у списку.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram