Соцмережі
18 Лютого 2021
947

Василь Хмельницький: Основні стратегічні партнери для України

Поки триває активне обговорення візиту української делегації до ОАЕ, мені цікава ваша думка, які топ-5 країн мали б стати для України стратегічними партнерами і чому?
Ділюсь своїм баченням.
1. Ізраїль. Країна займає одні з найвищих у світі позицій в рейтингах екосистем та інновацій. Вони системно генерують нові дослідження, винаходи, інвестують в розвиток освіти, підприємництва та високих технологій. Впевнений, партнерство з такою державою позитивно б вплинуло на розвиток нашої інноваційної економіки.
2. Польща. Наразі ця країна сильно стимулює власне виробництво, держава заохочує внутрішніх інвесторів розвивати регіони, надає стимули. У них чудовий досвід розвитку індустріальних парків, за 25 років роботи такі парки принесли економіці Польщі понад 25 млрд євро інвестицій і створили понад 300 тис сучасних робочих місць. Багато талановитих українців, на жаль, обирають працювати, навчатися та розвивати бізнес в Польщі. Нам точно є чому повчитись у сусідів.
3. Китай. Товарообіг агропродукцією між Україною і Китаєм за І півріччя 2020 року сягнув $2,7 млрд. А експорт – $2,4 млрд (переважно кукурудза і соняшникова олія). У нас великий потенціал у тому, аби експортувати до Китаю не лише сировину, але і готові продовольчі товари. Також перспективи я бачу у сферах технологій, виробництва, інфраструктурних проектів та енергетики.
4. США. Один з найсильніших партнерів на міжнародній арені. Я вбачаю співпрацю України та США у сфері розвитку малого та середнього бізнесу, освіти, енергоефекивності, інвестицій та інновацій.
5. Франція та Німеччина. Країни, представники бізнесу яких вже давно інвестують в українську економіку. Особливо зростає співробітництво у сфері ІТ, виробництва та торгівлі. Та головне для нас у партнерстві, що вони є провідниками европейських цінностей та культури, засад сталого розвитку.
Впевнений, що в будь-якому партнерстві важливо чітко визначити пріоритети, принципи співпраці та довгострокові цілі. А головне відверто відповідати собі на просте питання: як це допомагає досягти успіху моїй країні?

Поки триває активне обговорення візиту української делегації до ОАЕ, мені цікава ваша думка, які топ-5 країн мали б…

Опубликовано Василем Хмельницьким Среда, 17 февраля 2021 г.

 

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram