Соцмережі
6 Квітня 2021
786

Василь Хмельницький: Де шукати слабке місце

Помилка вижившого або чому ми робимо неправильні висновки в житті та в бізнесі.

Під час Другої Світової війни одним з ключових завдань для збройних сил США було скорочення кількості збитих літаків-бомбардувальників. Після обстрілів не всі американські літаки могли повернутись на землю, а ті, що повертались, мали багато пробоїн. Рішення було очевидним, потрібно було зміцнити літаки бронею. Але якщо винищувачі бронювати повністю, вони ставали занадто важкими і не могли піднятись в повітря. Перед інженерами постало складене питання, яку частину зміцнювати бронею.

Розв’язання проблеми знайшов Абрахам Вальд, угорський математик і статистик. Більшість тоді вважали, що зміцнювати потрібно місця з найбільшою кількістю дірок від куль — вздовж крил, по центру нижньої частини корпусу та ін. Але Абрахам, на противагу всім, запропонував зміцнювати ті частини, де дірок від куль не було взагалі або було дуже мало. Це були паливна система і двигун. Він визначив, що неушкоджені місця на літаках були найуразливішими. І саме завдяки тому, що в них не потрапили під час обстрілу, літаки змогли повернутися на базу. Тоді командування США вирішили зміцнити бронею ті місця, де було найменше слідів від куль. Втрачених літаків справді стало набагато менше. Якби збройні сили США зробили висновок тільки з даних про вцілілі літаки, не взявши до уваги невдалу статистику, це призвело б до значних втрат. Зараз це називається “Систематичною помилкою вижившого”.

Такі помилки зустрічаються часто як в бізнесі, так і в житті. Зараз, коли я чую про те, що більшість відомих мільйонерів — Білл Гейтс, Марк Цукерберг чи Стів Джобс покинули навчання і змогли завоювати світ, я уявляю ту величезну кількість людей, які так і не закінчили школи, університети і нічого в житті не досягли. Але про це не заведено говорити, тому що в цьому немає гучних заголовків. Так само в бізнесі. Ми аналізуємо, чому постійний клієнт залишається з нами, але не беремо до уваги тих, хто від вас пішов.

Часто якраз в негативній статистиці прихована істина.

Помилка вижившого або чому ми робимо неправильні висновки в житті та в бізнесі

Під час Другої Світової війни одним з…

Опубликовано Василем Хмельницьким Понедельник, 5 апреля 2021 г.

 

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram