Думки
10 Січня 2022
2 019

Вадим Анциферов: В Україні культура інвестування ще на стадії формування

Інвестор, співзасновник і президент міжнародних компаній GoMage і Sellbery — про те, в які напрямки та проєкти варто інвестувати українцям 2022 року, а які краще оминути?

У 2022 році найкраще інвестувати в прибуткові компанії, а саме такі, що перебувають у “бичачій” стадії — наприклад Apple або Google. Невелику частину коштів можна вкласти в технологічний китайський індекс KWEB.

Наступного року китайські акції з великою ймовірністю зростатимуть, оскільки поки що з американського ринку вилучають ліквідність, в азійський навпаки — вливатимуть.

Також я б звернув увагу на вартісні акції, бо швидше за все відбуватиметься перетікання коштів з акцій зростання. З урахуванням того, що наразі на ринку прибутковість занадто низька, а ризик високий, я входив би в акції тільки після корекцій за індексами в 5-10%.

Не варто поспішати з інвестиціями в неприбуткові компанії, які продовжили своє зростання в січні-лютому 2021 року, але потім впали у 2-5 рази, а деякі й більше. Як приклад — Jumia Tech (JMIA), Peloton Interactive (PTON), Plug Power (PLUG), Virgin Galactic Holdings (SPCE).

Це компанії як з технологічного, так і з сектора зеленої енергетики й розвитку космосу. Вони показали багаторазове зростання, але також стрімко впали у декілька разів. Бум проходить, але як і раніше, компанії з позитивним грошовим потоком перебувають в увазі інвесторів і приносять прибуток.

В процесі інвестування потрібно бути терпеливим і вміти чекати, бачити потенціал розвитку компаній. Під час просідання — докуповувати акції, у цьому є сенс подальшої цінності в хорошій середній ціні прибуткових компаній для довгострокового інвестування.

На мій погляд, українці інвестують досить багато в криптовалюту, а також використовують закордонні майданчики для купівлі акцій та інших фінансових інструментів, наприклад — Interactive Brokers та Saxo Bank. Але не всі декларують таку інформацію, тобто не показують свій прибуток або збитки у податковій декларації. Відповідно ми нічого не знаємо про такі інвестиції.

В Україні не всі хочуть говорити про подібні вкладення. Щодо цього у нас поки що формується культура інвестування, підвищується фінансова грамотність завдяки доступності інструментів для інвестування, популяризації та навчання стратегіям інвестування. Коли НКЦПФР відкриє доступ до придбання більшої кількості акцій і справді стане це робити на постійній основі, популяризуючи таким чином інвестування, процесу вкладення в такі фінансові інструменти більше довірятимуть.

Моя рекомендація залишається незмінною — портфель потрібно диверсифікувати. Варто розглянути компанії з реального сектора, які показують стійке зростання. Так, вони не зростатимуть швидко, даватимуть свої 10%-15% на рік, що також буде дуже непогано. Я відвів би для такого портфеля 75% вкладень.

А також компанії, які можуть “вистрелити”. Наприклад — Affirm Holdings (AFRM), Digital Ocean Holdings (DOCN), які є дуже перспективними в довгостроковій перспективі. Я відвів би для такого портфеля 15-20% вкладень.

Що стосується криптовалюти — це майбутнє, ринок тільки розвивається, а його обсяг перевищив лише $3 трлн. Тому варто придивитися до перспективних валют і набратися терпіння. Я відвів би для такого портфеля 5-10% вкладень у різні криптовалюти або токени.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram