Драйв
10 Березня 2021
2 512

В які предмети розкоші краще інвестувати

Минулого року під час торгів на аукціонах мистецтво не мало особливого попиту

На фото: сумка Himalaya Niloticus Crocodile Retourne Kelly 25, Hermès

Консалтингова компанія Knight Frank представила глобальне дослідження світового добробуту The Wealth Report 2021 з оновленим індексом інвестиційної привабливості предметів розкоші. Як показало дослідження, за 2020 рік у ціні додали тільки п’ять із 10 складових індексу.

Дизайнерські сумки. Другий рік поспіль найвигіднішими активами з усіх предметів розкоші стають сумки Hermès. За підрахунками Knight Frank, за 2020-й їх вартість зросла на 17%, а на кінець року був встановлений і новий ціновий рекорд за сумку французького дому: за $437,33 тис. на листопадовому аукціоні Christie’s з молотка пішла модель Himalaya Niloticus Crocodile Retourne Kelly 25.

Фінальна сума в чотири рази перевищила заявлений естімейт. До речі, попередній рекорд вартості сумки Hermès, встановлений 2017 року — $380 тис., на торгах 2020-го був побитий двічі: сумку Himalaya Niloticus Crocodile Birkin 25 продали за $388,7 тис.

Як зазначає Knight Frank, найбільшою популярністю люксові сумки користуються у покупців з Азії — звідси й цінові рекорди, встановлені саме на онлайн-торгах Гонконгу.

Інвестиційну привабливість мають рідкісні сумки, виконані часто в єдиному екземплярі або мають відмінні риси. У разі моделей Himalaya це унікальне градієнтне забарвлення, якого домагаються вручну.

На тому ж листопадовому аукціоні Christie’s топлотом також стала сумка зі шкіри алігатора, розфарбована під фасад бутіка Hermès.

Колекційні вина. Як зазначає представник компанії Wine Owners Майлз Девіс, з якої Knight Frank розраховує Fine Wine Icons Index, на відміну від попередніх фінансових криз, економічний спад, викликаний COVID-19, ніяк не вплинув на ринок колекційного вина.

Куди важливіше для цього сегмента наслідки глобального потепління. Наприклад, змінює свої смакові якості піно нуар, сприйнятливий до підвищення температури, та й взагалі 2019-й деякі експерти вважають перехідним роком для вин Бургундії.

Тому продовжує зростати інтерес до вінтажних марок: червоні вина Тоскани зросли в ціні на 18%, вінтажне шампанське — на 14%, продукція Бургундії показала зростання на 11,5%.

Майлз Девід радить звернути увагу на вина 2014 і 2016 років: поки вони залишаються досить доступними, але в майбутньому можуть стати досить рідкісними.

Класичні автомобілі. До кінця 2019 року індекс HAGI Top, що показує динаміку вартості рідкісних авто і мотоциклів, впав на 7%, але за 2020-й він знову показав зростання. Тоді творці індексу пов’язали падіння зі змінами в екологічних законодавствах багатьох країн, що тимчасово утримували колекціонерів від покупки.

Драйвером продажів класичних автомобілів 2020 року стали онлайн-торги, і це дає надію на те, що при знятті обмежувальних заходів, введених через пандемію, у 2021 році актив може вирости в ціні ще сильніше. Адже велика частина угод укладається на спеціалізованих шоу та ралі.

Другий рік поспіль зростає HAGI F Index, що відстежує вартість моделей Ferrari: до кінця 2020 року вартість його зросла на 14%.

Годинники. Зростання вартості за 2020 рік: + 5%. Ньюсмейкерами часових аукціонів продовжують залишатися Patek Philippe і Rolex. Особливо цінуються не тільки численні ускладнення: підняти інтерес до моделі, а відповідно, і її вартість може незвичайне поєднання матеріалів або нехарактерна деталь. Як, наприклад, у разі сталевих годинників Rolex GMT-Master II “Pepsi” (таку назву вони отримали через червоно-синій безель) 2018 року.

На фото: годинник Rolex GMT-Master II “Pepsi”

На аукціоні Phillips в листопаді 2020 року ці фірми були продані майже за 24 тис. швейцарських франків, що двічі перевищувало естімейт. Річ у тім, що годинники вийшли в серії моделей з браслетом Jubilee, в той час, як для GMT-Master набагато характерніший браслет Oyster.

Особливим попитом у колекціонерів Rolex користується так званий новий старий сток (new old stock): моделі, які були випущені кілька років тому, але не носилися власником і зберігалися нерозпечатаними з бірками.

Дизайнерські меблі. Вартість зросла на 4%. Об’єкти дизайну ніколи не вважалися вдалою інвестицією, але за минулий рік вони проявили себе краще монет, кольорових діамантів, ювелірних прикрас, рідкісних сортів віскі й творів мистецтва. Втім, варто враховувати, що змінилася і методика підрахунку індексу: тепер Knight Frank фокусується на меблях епохи ар-нуво та середини XX ст.

В цілому ж предмети інтер’єру рідко йдуть з молотка сильно перевищуючи естімейт: як правило, фінальна ціна залишається в його межах. Інтерес як і раніше викликають роботи найбільших майстрів минулого, таких як Рене Лалік, Йозеф Хоффманн і Ейлін Грей, яка залишається одним із найуспішніших архітекторів, коли мова заходить про аукціонні продажі.

“Крісло Дракона” Ейлін Грей з колекції Іва Сен-Лорана стало найдорожчим предметом меблів XX ст. На аукціоні Christie’s у 2019 році воно пішло за €21,9 млн при верхній межі естімейта €3 млн.

Тим часом на артринку справи не пішли. Аукціонний індекс AMR AllArt, серед 10 складових минулого року впав більше за всіх — на 11%. За ним слідує віскі: продажі впали на 4%. Далі — гроші, кольорові метали та ювелірні прикраси (втратили 1%).

Хоча минулого року жоден твір мистецтва не подолав бар’єр у $100 млн, аукціонні будинки все ж досягли привабливих цін, оскільки вони швидко адаптувалися до пандемії Covid-19, запустивши інноваційні онлайн-платформи та нові формати продажів.

• Так, триптих Френсіса Бекона 1981 року, натхненний Орестеєю Есхіла, влітку в Нью-Йорку, отримав $84,6 млн, що робить його найціннішим витвором мистецтва, який виставлено на аукціон у 2020 році.

• Стен, один із найціліших кістяків тиранозавра, коли-небудь виявлених, заробив рекордні $31,8 млн на жовтневому вечірньому розпродажу творів мистецтва XX ст. на Christie’s.

• У листопаді на аукціоні Sotheby’s в Женеві за 24,4 млн швейцарських франків ($26,6 млн) продано найбільший яскравий пурпурово-рожевий діамант Spirit of the Rose вагою 14,83 карата.

• Бронзова Femme Debout Альберто Джакометті 1958 року залучила $12 млн через мобільний додаток Sotheby’s і в кінцевому підсумку була продана в липні в Лондоні за $13,7 млн.

• У липні Sotheby’s продала намисто із зеленого жадеїтового бісеру, рубіну та діаманта за $10,4 млн.

На фото: Bugatti Type 55 Super Sport Roadster 1932

• Bugatti Type 55 Super Sport Roadster 1932 року продано Bonhams за $7,1 млн — одну з найвищих аукціонних цін на класичні автомобілі 2020 року — на березневих торгах на острові Амелія.

• Комедії, історії і трагедії Вільяма Шекспіра 1623 року, який ще називають “Першим фоліантом”, придбали на торгах Christie’s в Нью-Йорку в жовтні за $10 млн — аукціонний рекорд для літературного твору.

• Годинники Rolex Daytona Ref. з нержавіючої сталі з гравіюванням 6263, що належали акторові Полу Ньюману, продані за $5,5 млн на розпродажі Phillips ‘Racing Pulse в Нью-Йорку в грудні.

• Китайську вазу періоду Юнчжен (1722-1735) в травні придбали за 6,9 млн сінгапурських доларів ($4,9 млн) — це рекорд для сінгапурського аукціонного дому HotLotz і для будь-якого лота, проданого на онлайн-ринку thesaleroom.com.

• Аукціонний дім Bonhams в серпні заробив рекордні 6,2 млн гонконгських доларів ($795 тис.) за пляшку 55-річного японського віскі Yamazaki Single Malt Japanese Whisky продано.

• У травні на аукціоні Sotheby’s через Інтернет за рекордну суму в $560 тис. продані спортивні кросівки 1985 року баскетболіста Майкла Джордана з автографом.

Джерела: Knight Frank, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram