Новини
23 Січня 2019
2 035

В Україну заходить новий стратегічний інвестор Total Eren

В рамках Всесвітнього економічного форуму NBT, Total і ЄБРР підписали угоду щодо проекту “Сиваш” 

Total-Eren, дочірня компанія французького енергетичного гіганта Total, виходить на український ринок і разом з норвежською NBT протягом наступних 18 місяців інвестуватиме в будівництво вітрового парку в 250 МВт, інвестуючи в проект більше 350 млн. євро. “Фінансування проекту в розміру 150 млн. Євро буде здійснювати European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) разом з консорціумом банків”, – розповіла на своїй сторінці в Facebook Юлія Ковалів, глава офісу Національної інвестиційної ради.

Як повідомляла агенція Interfax Україна раніше, 28 листопада 2018 року, ЄБРР схвалив організацію кредиту на суму до EUR150 млн ТОВ “Сивашенергопром” (Херсонська обл., “дочка” норвезької NBT) для будівництва вітряної електростанції (ВЕС) встановленою потужністю 250 МВт у Херсонській області.

Норвезька NBT у квітні 2018 року купила ТОВ “Сивашенергопром” (оперує вітропарком потужністю близько 3 МВт) і має намір побудувати на суміжних територіях ВЕС встановленою потужністю 250-330 МВт.

У 2006 році Херсонська облдержадміністрація (ОДА) передала недобудовану Сиваську ВЕС у концесію ТОВ “Сивашенергопром” до 2055 року. У 2011 році “Сивашенергопром” уклав договір оренди земельних ділянок площею 12 га, що перебувають під концесією ВЕС, і 1,3 тис. га, призначених для будівництва нових вітряних і сонячних генерувальних потужностей.

На початку вересня 2018 року було укладено договір про реалізацію міжнародного інвестиційного проекту з будівництва ВЕС у Херсонській області за провідної ролі норвезької компанії NBT. Згідно з ним, уже до кінця наступного року уздовж північного узбережжя озера Сиваш буде побудовано 67 вітрових електроустановок. Обсяг інвестицій, передбачений цим договором, становить близько $450 млн.

Про можливості фінансування цього проекту повідомив у листопаді також Чорноморський банк торгівлі та розвитку (ЧБТР).

У точці будівництва Сиваської ВЕС є можливість видачі в об’єднану енергосистему України до 600 МВт потужності, оскільки безпосередньо із землевідведення проходять лінії електропередач 220 кВ, 330 кВ. Поруч також розташовується підстанція заводу “Кримський титан”.

NBT на сьогодні володіє 49% акцій вітропарку Linxi потужністю 100 МВт і 33% акцій вітропарку Baicheng потужністю 49,5 МВт у Китаї, а також розвиває два проекти ВЕС у Таїланді по 60 МВт із місцевим партнером, забронювало земельну ділянку під майбутню ВЕС у В’єтнамі та шукає привабливі можливості в Албанії.

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram