Новини
16 Березня 2021
889

В Україні покращився індекс споживчих настроїв

Причина — послаблення девальваційних очікувань і закінчення локдауну наприкінці січня

У лютому, якщо порівнювати з січнем 2020 року, збільшилася кількість українців, матеріальні статки яких зросли. Так, індекс поточного становища українців виріс на 7 п. до 64,4 п. Про це йдеться у щомісячному дослідженні “Споживчі настрої в Україні” компанії Info Sapiens.

Зазначається, що більша кількість українців вказали на поліпшення свого матеріального становища (індекс особистого матеріального становища збільшився на 10 п. до 58,6 п.). Також вони готові робити великі покупки (індекс доцільності великих покупок виріс на 3,6 п. до 70,2 п.).

Згідно з опитуванням зросла й кількість українців, які найближчим часом очікують на поліпшення свого матеріального становища (відповідний індекс збільшився на 9 п. до 77,6 п.). Крім того, опитані українці підвищили очікування щодо розвитку економічної ситуації в країні найближчий рік, а також у перспективі наступних п’яти років (зростання відповідних індексів на 11,1 п. до 60,3 п. і на 8 п. до 78,8 п.).

Що стосується показника індексу очікуваної динаміки безробіття — він незначно збільшився до 150,7 п. При цьому індекс інфляційних очікувань дещо знизився й становить наразі 186,2 п.

А от очікування українців щодо курсу гривні протягом найближчих трьох місяців покращилися: індекс девальваційних очікувань знизився на 9,2 п. і становить 139,5 п.

Загалом у лютому 2021 року індекс споживчих настроїв склав 69,1, що на 8,4 п. вище за показник січня.

Нагадаємо, минулого року споживчі настрої українців знизилися. При цьому найбільше скоротився індекс очікувань розвитку економіки — на 44 п.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram