Новини
10 Червня 2021
663

В Україні почали працювати електронні лікарняні

На їх формування українські медзаклади повністю перейдуть з 1 вересня 2021 року

В Україні запрацювали електронні лікарняні, перехідний період триватиме до кінця серпня. Про це йдеться у повідомленні пресслужби Міністерства охорони здоров’я.

“Запуск електронних лікарняних — важливий крок для впровадження режиму “без паперу” в медичній та соціальній сферах. Це — сервіс, який полегшить життя пацієнтів, лікарів і роботодавців. Завдяки е-лікарняним вдасться знищити корупційні зловживання у цій сфері та заощадити кошти для держави”, — наголосив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Зазначається, що процес отримання лікарняного спроститься. Пацієнт повинен прийти до лікаря на огляд. Після цього лікар створює електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність в Реєстрі та звіряє його з КЕП. Пацієнт повинен отримати повідомлення про це від E-health.

Звідти лікарняний потрапляє до Реєстру пенсійного фонду, де формується електронний листок непрацездатності — це саме той документ, за яким нараховуватимуться кошти. Про це пацієнт також повинен отримати повідомлення, але вже від Пенсійного фонду.

У МОЗ додали, що зміни вводитимуться поступово. З червня по серпень діятиме перехідна модель введення е-лікарняних. А з 1 вересня всі медичні установи повинні будуть формувати лікарняні в електронному вигляді.

Також у пресслужбі зазначили, що до пенсійного фонду потраплятиме тільки та інформація, яка необхідна для нарахування виплат: причина непрацездатності, період лікарняного та лікар, який його виписав. Ні Пенсійний фонд, ні роботодавець не знатимуть діагноз.

Про те, як останніми роками активно розвивається ринок онлайн-медицини можна прочитати в матеріалі Investory News “Медицина майбутнього: Чи зможуть гаджети діагностувати захворювання до появи наявних ознак”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram