Новини
7 Лютого 2023
315

В Україні планують запровадити механізм компенсації за зруйноване і пошкоджене житло

Постраждалим буде видано спеціальний сертифікат на придбання житла

В Україні невдовзі запровадять механізм компенсації за зруйноване і пошкоджене житло — житловий сертифікат, вартість якого буде вираховуватися на підставі визначеної Кабінетом міністрів методики, повідомив віцепрем’єр-міністр з питань відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

“Цього тижня парламент розглядатиме законопроєкт №7198, який запроваджує механізм компенсації за зруйноване та пошкоджене житло. Зокрема, громадяни України отримають чіткий та зрозумілий алгоритм, як подати заявку на компенсацію, хто її розглядає та схвалює рішення щодо компенсації, скільки часу триває процес, а також можливості використання компенсації для придбання житла”, — йдеться у повідомленні.

Наголошується, що люди, житло яких зруйноване, зможуть придбати житло через сертифікат. Розмір компенсації буде вираховуватися комісіями при органах місцевого самоврядування на підставі методики, визначеної Кабінетом Міністрів України.

Зазначається, що з цим сертифікатом українці зможуть придбати житло на первинному чи вторинному ринках за власним вибором у будь-якому населеному пункті України, крім тимчасово окупованих територій та місць проведення бойових дій.

“З початку повномасштабного вторгнення понад 325 тис. українців уже повідомили про пошкоджене чи зруйноване майно через Дію. Люди очікують системних рішень щодо можливості відновити або придбати житло. Наша відповідальність як держави — забезпечити необхідний механізм і створити умови для того, щоб сотні тисяч українців отримали нові домівки. Щобільше, ми не чекатимемо репарацій, а використаємо арештовані російські активи для компенсацій. Закликаю народних депутатів підтримати цей законопроєкт”, — заявив Кубраков.

Нагадаємо, мито на російський алюміній може сягнути 200% в США.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram