Новини
19 Січня 2022
877

В Україні можуть заборонити оформляти співробітників ФОПами

Це поки що ідея, але оподаткування доходів — мета 2022 року

В Україні ФОПам третьої групи єдиного податку хочуть обмежити можливість співпрацювати з юрособами. Це може дозволити скоротити схему від ухилення від сплати податків із зарплат, за якої працівника оформлюють не як працівника в штат (потрібно платити 22% ЄСВ, 19,5% ПДФО + військовий збір), а як ФОПа (потрібно платити 5% із зарплати).

Про це голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев розповів в інтерв’ю OBOZREVATEL.

“Звузити можливість для співпраці ФОПів на третій групі з юрособами для надання послуг. Ви розумієте, про що я зараз говорю. Йдеться про тих, хто не хоче платити податки із зарплати та оформляє своїх співробітників як “зарплатних ФОПів”. Це все реформа оподаткування доходів. Знижуємо ставку, проте змушуємо платити всіх”, — розповів Гетманцев.

Але крім цього реформа оподаткування доходів передбачає ще декілька ключових моментів, серед яких і зниження податків на зарплату. Так, загальний план реформи, який Гетманцев озвучив в інтерв’ю видання AgroPolit, виглядає наступним чином:

• знизити податкове навантаження шляхом об’єднання трьох обов’язкових платежів (єдиного соцвнеску, податку на доходи фізосіб та військового збору) в єдину ставку ПДФО — 30%, з поступовим зниженням на 1% кожного року — до 25%;

• можливість без оформлення ФОП платити 5% податку за 20 видами діяльності;
розширення можливості для декларування, запровадження сімейного декларування;

• запровадження за польською моделлю податку на виведений капітал як опцію для середнього бізнесу з оборотом до 200 млн грн;

• обмеження можливості працевлаштування у компанії “зарплатних ФОПів”.

Ініціатива щодо реформи оплати праці, про яку говорить голова комітету з питань податкової політики — це поки лише ідея. Відповідний законопроект не зареєстровано в парламенті й конкретних термінів ухвалення чи реалізації цієї реформи поки немає.

Проте Гетманцев зазначає, що оподаткування доходів — це мета на 2022 рік, а єдине, що залишилося зробити — ухвалити реформу детінізації зарплат.

Як писали раніше Investory News, в Україні реєстратори розрахункових операцій (РРО, касові апарати чи спеціальні програми на смартфони) встановили вже понад 553 тис. фізосіб-підприємців (ФОП). З початку року їхня кількість зросла на 31 тис.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram