Новини
13 Липня 2023
258

В НБУ виступили проти відмови від готівки

Заміняти її на цифрові гроші не планують

Національний банк України виступив проти ідеї відмови України від готівкової форми грошей, повідомив НБУ, пише Економічна правда.

“На нашу думку, повна відмова від готівкових розрахунків в Україні сьогодні неможлива, особливо враховуючи воєнний стан. Адже у сучасних умовах громадяни повинні мати доступ до готівки, щоб мати можливість задовольняти свої базові потреби навіть у разі настання ймовірних критичних подій (блекаутів, воєнних дій тощо)”, — зазначають у регуляторі.

Там нагадують, що відповідно до чинного законодавства грошові кошти в Україні існують у готівковій (у формі грошових знаків) та безготівковій (у формі записів на рахунках) формах. Обидві форми гривні є законними платіжними засобами, які приймаються усіма особами без будь-яких обмежень на всій території України.

Разом з цим, в НБУ зазначають, що працюють над запровадженням третьої форми гривні — цифрових грошей або е-гривні. На відміну від безготівкових коштів, е-гривні існуватимуть у вигляді коду, а не записів на рахунках у банках чи небанківських установах.

Наразі е-гривні перебувають на етапі пілотного проєкту. НБУ проводить тестування як технологічної основи електронних грошей, так і проводить аналіз потенційного впливу запуску е-гривні на макроекономічну та фінансову стабільність.

“Варто додати, що рішення про доцільність широкомасштабного випуску е-гривні в Україні на сьогодні не прийняте. Водночас Національний банк підходитиме до питання широкомасштабного випуску власної цифрової валюти зважено та враховуючи, зокрема, потенційний вплив від її запровадження на фінансову систему держави”, — наголосили у регуляторі.

У Нацбанку не поспішають із запуском у широкий обіг своїх цифрових грошей. Хоча у вересні-грудні 2018 року український центробанк був одним з перших у світі, який запустив проєкт із тестовими розрахунками е-гривнями.

Щоправда, тоді, у межах пілотного проєкту, в обіг випустили лише 5443 е-гривні, якими розраховувалися співробітники самого НБУ, провівши кілька сотень тестових операцій.

Надалі НБУ планує досліджувати те, як можна інтегрувати цифрові гроші у широкий обіг в Україні та вивчати іноземний досвід функціонування цифрових грошей. Крім цього, у Нацбанку хочуть перевірити гіпотезу щодо можливості програмування цифрових грошей.

Остаточне рішення щодо того, чи випускати в обіг цифрові гроші НБУ ухвалить аж у 2025 році.

“Рішення про доцільність широкомасштабного випуску е-гривні в Україні буде прийматись за результатами пілотного проєкту. Згідно зі стратегічними документами Національного банку ми плануємо ухвалити таке рішення до кінця першого кварталу 2025 року”, — зазначили у Нацбанку.

У Нацбанку підкреслюють, що не планують забороняти розрахунки готівкою або заміняти готівку на цифрові гроші.

“Національний банк планує, що е-гривня функціонуватиме як доповнення до готівкових коштів та коштів, що зберігаються на рахунках, а не як їх замінник. Національний банк не має на меті забороняти використання готівкових коштів”, — пояснює регулятор.

Вибір якою формою грошей користуватися НБУ хоче залишити за громадянами навіть після потенційного запуску е-гривні. Подібний підхід використовують і у ЄС.

Там Європейський центральний банк не надає переваг ані готівці, ані безготівці. Вибір форми розрахунку залишається за споживачем, наголошують у Нацбанку.

Нагадаємо, в Україні посилюється контроль готівки.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram