Новини
22 Лютого 2021
1 108

В НБУ розраховують на повернення інвестицій в Україну у 2021 році

Суми збільшуватимуться в разі прискорення структурних реформ і процесу великої приватизації

Національний банк України (НБУ) прогнозує відновлення надходження прямих іноземних інвестицій (ПІІ) у 2021 році на рівні $3 млрд після їх відтоку минулого року на рівні $100 млн (відтік чистих ПІІ склав $420 млн), повідомляє Інтерфакс-Україна.

“У 2021 році надходження ПІІ відновиться ($3 млрд) на фоні стабілізації макроекономічної ситуації в Україні. На відміну від кризового 2020 року у 2021-му очікується зростання прибутку підприємств з іноземним капіталом. Це вплине на те, що внесок реінвестованих доходів у надходження ПІІ знову буде позитивним”, — вказав НБУ у коментарі агентству.

І додав, що надходження нових “інвестицій з-за кордону залишиться на рівні попереднього року”.

За прогнозами Нацбанку, у 2022-2023 рр. за базовим сценарієм надходження ПІІ продовжать зростати помірними темпами ($4-5 млрд), а більш істотне надходження ПІІ може розпочатися в разі прискорення структурних реформ і процесу великої приватизації.

При цьому, як вказали в центробанку, найбільший обсяг ПІІ без урахування реінвестованих доходів за підсумками січня-вересня 2020 року надійшов у підприємства з виробництва електроенергії, газу, водопостачання; в операції з нерухомістю; транспорт; харчову промисловість.

“Водночас найбільш негативні значення реінвестованого прибутку були зафіксовані в хімічному та металургійному виробництві”, — наголосили в пресслужбі НБУ.

Надходженню інвестицій цього року сприятимуть реформи судової та правоохоронної системи, демонополізація економіки та боротьба з “тінню”, проведення прозорої приватизації та удосконалення корпуправління в держсекторі, розвиток інфраструктури та продовження співпраці з МВФ.

“Фундаментом для сприятливого інвестклімату та припливу інвестицій є макроекономічна та фінансова стабільність, у забезпеченні якої чільну роль грає уряд і НБУ. Тому важливим є збереження помірної фіскальної політики”, — наголосили у відомстві.

Раніше Investory News писали, що за інформацією МВФ, 40% всіх прямих іноземних інвестицій (близько $15 трлн), які щороку здійснюються мультинаціональними корпораціями у світі, насправді є “фантомним капіталом” для приховування їх податків.

Нагадаємо, серед 23 країн, що розвиваються у період з 2015 до 2018 року Україна посіла третє місце за обсягом прямих іноземних інвестицій. Згідно з показником, що виражений у відсотках від ВВП без урахування надходжень від реінвестування, найбільше інвестицій отримала Бразилія (3,4%), Колумбія (2,9%) та Україна — 2,7%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram