Новини
21 Грудня 2020
657

В НБУ очікують підвищення облікової ставки наступного року до 6,5-7,5%

Нацбанк повинен бути готовий до пом’якшення монетарної політики

Більшість членів комітету з монетарної політики Національного банку України (НБУ) очікують підвищення облікової ставки у 2021 році до рівня 6,5% — 7,5% у зв’язку з прогнозованим зростанням інфляційного тиску, повідомляє прес-служба регулятора.

Водночас кілька учасників дискусії прогнозують зниження облікової ставки на 0,5-1 п.п. у зв’язку з ослабленням інфляційного тиску через стримування пандемією стійкого відновлення ділової активності.

Згідно з повідомленням, всі присутні члени комітету погодилися, що Нацбанк повинен бути готовий до пом’якшення монетарної політики під час наступних засідань, якщо ситуація з пандемією буде розвиватися за негативним сценарієм.

На їхню думку, траєкторія облікової ставки також буде відчутно залежати від реальних обсягів фіскальних стимулів у 2021 році.

На засіданні також були присутні дев’ять з 10-ти членів комітету: голова НБУ Кирило Шевченко, його перший заступник Катерина Рожкова та заступники Юрій Гелетій, Дмитро Сологуб, Олексій Шабан, а також директор департаменту фінстабільності Віталій Ваврищук, директор департаменту монетарної політики та економаналіза Володимир Лепушинський, директор департаменту статистики та звітності Юрій Половнєв і директор департаменту відкритих ринків Олексій Лупін.

Ще один член комітету — заступник голови НБУ Ярослав Матузка на засіданні не був присутній і участь в дискусії не брав.

Нагадаємо, у жовтні Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 6%. Крім того, регулятор оновив прогноз облікової ставки до кінця 2022 року: очікується підвищення до 7,5% у четвертому кварталі наступного року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram