Новини
18 Серпня 2021
442

Уряд затвердив Стратегію економічного розвитку Донецької та Луганської областей

Документ передбачає здійснення заходів з просування інвестиційного іміджу цих регіонів

Кабінет міністрів України (КМУ) затвердив Стратегію економічного розвитку Донецької та Луганської областей на період до 2030 року. Відповідне рішення схвалено на засіданні уряду, повідомляє пресслужба КМУ.

Крім того, Кабмін затвердив операційний план реалізації Стратегії економічного розвитку Донецької та Луганської областей на період до 2030 року.

Дані документи передбачають імплементацію ряду заходів, зокрема: вдосконалення інституційно-фінансових інструментів і регуляторної політики; розвиток реального сектора економіки, індустріалізацію та інновацію; будівництво критичної інфраструктури та логістики; формування регіонального ринку праці.

За першим напрямком передбачається створення трьох типів моделей територій пріоритетного розвитку, запровадження нових інструментів захисту інвестицій, створення системи страхування від військових і політичних ризиків, усунення надмірного регулювання господарської діяльності, ініціювання створення Фонду консорціумного фінансування.

Другий напрямок включає заходи з підтримки виготовлення продукції з високою доданою вартістю і формування технологічних ланцюгів переробних виробництв, стимулювання розвитку нових високотехнологічних виробництв, залучення інвестицій через зменшення частки державної та комунальної власності, розвиток агропромислового комплексу для формування сегмента тваринництва, зрошення та землеробства.

Третій — передбачає створення транспортно-логістичних кластерів і базових логістичних центрів, модернізацію залізничної магістралі, введення інноваційних технологій та інформаційних систем, відновлення енергетичної та газової інфраструктури.

Формування регіонального ринку праці буде забезпечуватися через програму перепідготовки та підвищення рівня кваліфікації відповідно до потреб ринку, підтримку переміщених вишів, а також проведення заходів освітньої та інформаційно-консультаційної спрямованості для підприємців.

Серед іншого, документ передбачає здійснення заходів з просування інвестиційного іміджу Донецької та Луганської областей, залучення потенціалу економічної дипломатії, а також розширення механізму залучення соціально відповідального бізнесу.

У документі визначені “показники ефективності” стратегії. Передбачається, що до 2030 року зростання капітальних інвестицій в цих областях становитиме 25%, збільшення частки складних товарів у реалізації переробної промисловості в Донецькій області планується на 17%, Луганській — на 20%.

Крім того, планується скоротити рівень безробіття в віці від 15 до 70 років в цих регіонах на 8%, а також забезпечити зростання рівня зайнятості в Донецькій області на 56%, Луганській — на 60%.

За словами, віцепрем’єр-міністра — міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексія Рєзнікова, на цей час стратегія буде діяти на підконтрольну територію Донбасу, але надалі, після деокупації, може бути поширена на весь регіон.

Нагадаємо, Володимир Зеленський своїм підписом ввів у дію рішення Ради нацбезпеки щодо Стратегії економічної безпеки до 2025 року, в якому Рада оцінила стан економбезпеки за низкою напрямків. Докладніше — за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram