Новини
4 Серпня 2022
522

Уряд запускає програму підтримки українських машинобудівників

До участі буде допущено товари, в яких не менше 10% внутрішньої складової вироблено на території України

Уряд запускає програму підтримки українських машинобудівників шляхом забезпечення участі виробників вітчизняної продукції в електронних торгах, повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

Програма реалізовуватиметься за допомогою інструменту локалізації, який передбачає вимоги до походження продукції, що продається через систему Prozorro.

Мета пограми: стимулювати машинобудівну промисловість шляхом створення попиту на таку продукцію.

В результаті уряд очікує на формування десятків тисяч нових робочих місць, зростання податкових надходжень до бюджету, зростання ВВП, що дозволить прискорити відновлення української економіки.

Щоб забезпечити практичне здійснення програми, уряд ухвалив порядок підтвердження частки вітчизняних складових продукції.

Згідно з порядком виробник розраховуватиме собівартість товару — окремо імпортних та українських компонентів — і визначатиме частку локалізації за встановленою формулою.

До участі в публічних закупівлях буде допущено товари, в яких не менше 10% внутрішньої складової вироблено на території України.

Результати розрахунків слід подати до Міністерства економіки разом із заявкою про включення продукції до переліку товарів, що відповідають ступеню локалізації. Міністерство в автоматичному режимі перевіряє арифметичну коректність наданих калькуляцій та вносить товар до Реєстру.

Після цього виробник отримує можливість брати участь у публічних закупівлях.

Щоб унеможливити маніпулювання даними, постачальник продукції після перемоги на аукціоні зобов’язаний надати замовнику розрахунки рівня локалізації на поставлений товар або партію товару.

Серед видів продукції, на які поширюються згадані вимоги, — автомобілі швидкої допомоги, пожежні автомобілі, електробуси, окремі деталі, такі як двигуни, турбіни, помпи та компресори.

Вимоги не поширюються на продукцію країн, з якими Україна підписала Угоди про вільну торгівлю, а також товари учасників Угоди про державні закупівлі. Це зокрема країни ЄС, Японія, США, Південна Корея, Сінгапур, Гонконг, Канада.

Також уряд затвердив порядок моніторингу дотримання вимог щодо ступеня локалізації виробництва. Він проводиться раз на пів року Міністерством економіки для мінімізації ризиків.

Нагадаємо, що платформа Prozorro+ змінить фокус і буде гуманітарною. Проєкт буде працювати для тих замовників, які не мають державного фінансування.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram