Бiзнес
17 Вересня 2019
1 780

Уроки, які підприємці винесли з бізнесу

Investory News дізнались, які правила сформулювали для себе бізнесмени, вийшовши з кризових ситуацій

Ігор Кисіль, СЕО “Уманьпиво”: “У бізнесі дуже важливо постійно вчитися. Особливо на помилках”

Бізнес, особливо пов’язаний з виробництвом, — це нескінченний урок, де завжди щось відбувається і потрібно вміти зробити висновки та прийняти правильне рішення. Власник такого бізнесу повинен розбиратися у всіх нюансах, бути готовим приєднатися до будь-якого процесу, брати на себе відповідальність за складне або нестандартне рішення.

При цьому необхідно не забувати, що “один в полі не воїн”. Будь-якому бізнесмену потрібна професійна команда. Тільки тоді частина повноважень можна делегувати, щоб зосередитись на найважливіших на даний момент питаннях.

У бізнесі дуже важливо постійно вчитися. Особливо на помилках — це найефективніші вчителі. Оскільки повторити чужу історію успіху практично нереально. Кожен бізнес повинен пройти свій шлях. А ось повтор чужих помилок зруйнував чимало успішних компаній.

Ну і, звичайно, будь-якому успішному бізнесу не можна зупинятися. Ринок розвивається, конкуренти не стоять на місці, та тільки для того, щоб утримувати свої позиції, потрібно постійно бути в русі, а щоб випереджати інших — потрібно рухатися ще швидше.

Світлана Мороз, адвокат, керуючий партнер юридичної компанії Dictum: “Вибирай людей в компанію, попередньо дізнавшись все про їхнє минуле і сьогодення”

Юридичний консалтинг — легкий і водночас складний. Легкий в тому, що для старту тобі потрібні ти та комп’ютер. Складний — продукт все ж таки залежить від людини. У процесі роботи з людьми я винесла для себе 4 уроки.

1. Вкладати тільки ті знання в співробітників, які потрібні твоєму бізнесу.

Часом витрати компанії на навчання співробітників становили до 15%: корпоративна англійська, семінари тощо. Мій знайомий фінансовий консультант прокоментував: “Люди рахують тільки зарплату, вони не вважають на те, скільки коштів вкладено в їхній розвиток”. Це правда: коли ми прощалися з людьми, вони пам’ятали тільки про свою зарплату.

2. Для найманих людей ти — ресурс, як тільки ти для них будеш вичерпаний, вони підуть.

До пологів мені залишалася 4 дні. І ось я отримую повідомлення від правої руки, про те, що вона вирішила йти з компанії. У цю людину було вкладено багато всього — досвід, фінанси, тощо. Не зрозуміло, чому вона вирішила повідомити просто в повідомленні про свій відхід тоді, коли займатися пошуками нової людини у мене не було можливості. Така поведінка демонструє, що співробітникам все одно що з тобою. Для них важливо, що в даний момент ти можеш їм дати й що вони можуть отримати від тебе.

3. Друзів серед співробітників не буває.

До нас в компанію прийшла юрист. Ми здружилися і разом із сім’ями проводили дозвілля. А коли трудові відносини були розірвані, вона запозичила базу партнерів, методи роботи, елементи бренд-бука компанії.

4. Вибирай людей в компанію, попередньо дізнавшись все про їхнє минуле і сьогодення.

Працював у нас один адвокат — виходець з правоохоронних органів. Зі служби залишилися колеги, знайомі, з ким він підтримував зв’язок. Клієнт залучив нашого адвоката для супроводу кримінального провадження. Слідчим по даному виробництву був знайомий нашого адвоката. Клієнт про це дізнався за допомогою Facebook і вирішив, що адвокат допомагав слідству, а не йому. Клієнт звернувся до відповідних органів із заявою про вимагання — нам готували провокацію. Закінчилося тим, що провокація не відбулася, тому що ми розуміли, що відбувається, але репутація компанії в очах клієнта і його оточення була знищена. Моє незнання про конфлікт інтересів могло призвести до того, що ми потенційно могли опинитися самі під слідством.

P.S. Колега, прочитавши цю замітку, запитав мене: чому ти продовжуєш цим займатися? Та тому, що такі труднощі виникають у більшості підприємців, але чомусь про це просто не заведено писати.

Святослав Ханенко, засновник та головний першої клініки біохакінга SQLAB: “Якщо власник кожен день інвестує свій час у розвиток, його бізнес зростає разом з ним”

У 2016 році я створив першу в Україні клініку біохакінга SQLAB. Кілька ранніх експериментальних спроб відкриття були невдалими через відсутність запиту з боку робітничих професій і неготовність продукту. Перший урок: якщо хочеш принести в Україну новий продукт — вчися за кордоном. Незабаром дипломна на тему “Бізнес-план клініки профілактичної медицини” від Barcelona Business School був у мене на руках, і я був готовий до розробки дійсно важливого продукту. За бізнесом завжди стоїть людина: якщо власник кожен день інвестує свій час в розвиток, його бізнес зростає разом з ним.

Звичайна робота в лікарні мене ніколи не приваблювала. Вона не давала можливості масштабуватися, глобально впливати на стан речей і “вносити правки” в загальноприйняту систему. Моя особиста місія зародилася ще в 1998 році — подолати демографічну кризу в Україні. Тоді я був упевнений, що сімейна медицина може контролювати показники здоров’я на стадії ранньої діагностики. SQLAB став її ідеальним продовженням. Зараз у мене з’явилася ще одна мета: впровадити біохакінг як мейнстрим у преміальний сегмент суспільства. Я хочу вселити в людей інсайт: здоров’ям можна управляти. І це головна цінність.

Подумайте, чи є душа у вашого продукту? Або, може бути, вона сховалася в ящику під назвою “комерція”? Для мене соціальні зв’язки — один з головних потоків життя. Всі ми люди соціальні: вимагаємо підтримки, спілкування і розуміння з боку інших. Ми стаємо сильнішими, коли відчуваємо, що хтось розділяє наші погляди. Так сталося і зі мною. Спілкуючись з клієнтами SQLAB, до мене прийшло усвідомлення, що всіх їх об’єднує один момент — правильне і відповідальне ставлення до свого здоров’я.

Будь-яка мета буде здійсненна при вашому прагненні. У міні-дебатах з Ілоном Маском засновник Alibaba Group Джек Ма сказав: “Не технології змінять світ, а мрії, що за ними стоять”. Надсилайте силу технологій на благо високих цілей. Будьте терпимі та кожен день ставайте хоча б на 1% краще себе вчорашніх.

Ігор Брандін, співвласник і директор з розвитку мережі фітнес-клубів “Атлетіко”: “Якщо в короткостроковій перспективі власника цікавить тільки прибуток, то ймовірно, що бізнес швидко закриється”

Мої уроки, які я виніс з бізнесу, наступні.

1) Якщо власник думає про прибуток “тут і зараз” — це є обмеженням для бізнесу.
2) Досвід дозволяє дивитися на бізнес з різних сторін. Головне — знання про людей, а не про бізнес з різних сторін.
3) Завжди легше вчитися на чужих помилках. Як власник ви втрачаєте свої гроші, як менеджер ви теж втрачаєте гроші, але вже не свої.
4) Ніколи не беріть кредити в валюті, в якій ви не плануєте вести бізнес.
Коли шукайте інвесторів, завжди пам’ятайте, що з людьми потрібно розмовляти їхньою мовою, і що вашу успішність оцінюють в тому числі і за зовнішнім виглядом.
5) Продаючи свій бізнес, ви продаєте себе. Не завжди бізнес-план, навіть найвдаліший, забезпечує успіх у веденні переговорів.

За декількома пунктами трохи докладніше.
1. Прибуток — це локальний показник. Як людина, яка працювала на різних стадіях розвитку бізнесу, можу сказати, що на деяких етапах прибуток не є важливим або цільовим показником. Якщо в короткостроковій перспективі власника цікавить тільки прибуток, то ймовірно, що бізнес швидко закриється, тому що є таке поняття як життєвий цикл продукту. Прибуток варто розглядати як індикатор оцінки вашої діяльності на ринку. Якщо ваш бізнес не приносить грошей, значить або він не цікавий споживачеві, або ви щось робите неправильно.

2. На початковому етапі важливо сформулювати цілі. Коли ми заходили на ринок, ринок був порожній, і у нас були голі цифри, тому ми працювали тільки зі своїми цілями. Ми визначили собі перше завдання — кількість клієнтів, яких ми хотіли привернути. Інші показники нас не цікавили — ні собівартість, ні оборотність. Нас цікавило тільки залучення клієнтів, тому що коли є трафік, ви з ним можете працювати й аналізувати.

3. Потрібно спочатку визначити, коли ви зупинитесь. Якщо ви бачите розвиток бізнесу в певному ключі, робіть це відразу, після чого зупиніться. Як приклад, можу навести один з проектів. Коли ми зробили фітнес-клуб, перший час постійно в ньому щось покращували, поки не усвідомили, що прийшов час зупинитися і перейти до масштабування. Специфіка ринку полягає в тому, що ви можете постійно покращувати бізнес, він буде ідеальним, з вашої точки зору, але поруч відкриється, наприклад, інший фітнес-клуб з відмінним ремонтом, новим обладнанням і демпінговою ціною і після цього ви втратите близько 30% клієнтів, які перейдуть до нього. Тому швидкість розвитку іноді важливіше інших якостей продуктів. Нам це допомогло. За рахунок ефекту масштабу ми змогли спокійно конкурувати з іншими клубами.

Денис Бондар, керуючий партнер юридичної компанії Patriot.Legal: “Можна бути зверх ефективним фахівцем, але бізнес поодинці не побудуєш”

Мої висновки наступні.
1. Не здаватися. Це, ймовірно, найголовніше. Падати будете багато, будьте готові швидко вставати і рухатися далі.

2. Інвестувати в інновації. Вони можуть стати трампліном у нову лігу або не стати, але спробувати в будь-якому випадку варто.

3. Бути гнучким. Країна, місто, галузь. Власний бізнес — це тисячі змінних. Під все “соломку не підстелити”. Будь гнучким, відкритим і завжди готовим.

4. Створювати команду. Можна бути зверх ефективним фахівцем, але бізнес поодинці не побудуєш. Це факт. Його потрібно прийняти і навчити організовувати процес і управляти командою.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram