Драйв
1 Травня 2020
3 603

Унікальні твори мистецтв, зіпсовані по необережності

Investory News підготували добірку цікавих випадків, коли неуважність призводить до комічних і фатальних наслідків

Кадр із фільму “Містер Бін” (1997 р.)

В одному відомому фільмі “Містер Бін” головний герой, якого грає Роуен Аткінсон, випадково зіпсував картину “Мати Уістлера” Джеймса Еббот Мак-Нейл Уістлера. Герой, звичайно, викрутився й вдало виправив ситуацію. Але це було в фільмі. Однак у реальному житті трапляються випадки не менше забавні та сумні.

 • Дірка в картині •

У 2015 році на виставці у Тайвані дванадцятирічний хлопчик зробив дірку в картині італійського художника Паоло Порпори.

Робота під назвою “Квіти” оцінюється в $1,5 млн. На ролику, розповсюдженому організаторами експозиції, видно, як дитина оступається і, щоб не впасти, спирається на полотно, яке стояло на підставці, залишивши в ній діру розміром з кулак. Потім він розгублено дивиться на всі боки, і, за даними телекомпанії, йде з місця інциденту.

Організатори вирішили не вимагати з родини хлопчика відшкодування збитку. За інформацією CNA, покрити витрати на реставрацію попросили страхову компанію.

На постраждалій картині, висота якої два метри, зображені квіти у вазі.

“Квіти” — одне з 55 творів, представлених на виставці The Face of Leonardo: Images of a Genius (“Обличчя Леонардо: зображення генія”) в столиці Тайваню — Тайбеї. До експозиції включено й автопортрет Леонардо да Вінчі вартістю €200 млн.

Паоло Порпора (1617-1673 рр.) — італійський художник, представник пізнього бароко. Він був учнем батька Джузеппе Рекко. Малював в основному квіткові натюрморти. Згідно з сайтом віртуального музею європейського мистецтва The Web Gallery of Art, “Квіти” — єдина картина, яку Порпора підписав.

• Вази вщент •

Три трьохсотрічні китайські вази династії Цин вартістю в $849 тис., які вщент були розбиті в січні 2006 року незграбним відвідувачем кембридзького Музею Фітцуїльяма (Fitzwilliam Museum) Ніком Флінном, завдяки роботі реставраторів знову повернулися до експозиції.

Проект відновлення судин із мільйонів порцелянових осколків, що розлетілися по 28 сходам музею, на верхньому майданчику якої розміщувалися вази, зайняв більше півтора року і коштував близько £200 тис.

Першу з ваз, найбільшу і відому, вдалося відтворити до серпня 2006 р., однак процес реставрації двох інших затягнувся на понад рік. Тепер вони повернулися на колишнє місце. Відтепер, як повідомляє прес-служба музею, їх оберігає від падіння спеціальний футляр з небиткого скла.

Нік Флінн, той самий незграбний відвідувач музею, розбив три цінних експонати в той момент, коли невдало послизнувся на власному шнурку посеред музейних сходів. Він сам повідомив поліції про цей випадок, після чого йому на кілька тижнів офіційно заборонили наближатися до музею.

• Мільярдер-руйнівник •

На фото: Стів Вінн з картиною Le Marin

Мільярдер Стів Вінн планував продати картину Пабло Пікассо вартістю $70 млн. Однак планам бізнесмена, судячи з усього, не судилося збутися — картина знята з торгів через пошкодження. При цьому 14 років тому Вінн, що сколотив статки на інвестиціях в готелі та казино Лас-Вегаса, проломив ліктем інший шедевр іспанського живописця.

Автопортрет “Моряк” (Le Marin) був написаний Пікассо в 1943 році під час вторгнення нацистів у Париж. “Le Marin є одним із найпотужніших, переконливих і важливих висловлювань Пабло Пікассо, зроблених ним на основі його військового досвіду”, — говорилося в описі картини на сайті Christie’s (зараз лот видалений з їх сайту).

Картина була однією з трьох лотів, виставлених Вінном на продаж. Очікувалося, що загальна вартість трьох лотів досягне $135 млн. Яким саме чином була пошкоджена Le Marin, невідомо. У Christie’s відмовилися прокоментувати характер або ступінь шкоди.

Полотно Le Marin повинні були продати в рамках торгів сучасним мистецтвом, які повинні були пройти 15 травня 2018 року.

В Christie’s переконали продавця встановити мінімальну ціну і знайшли стороннього гаранта для участі в торгах на аукціоні. Аукціонний будинок також заявив, що зняття роботи з продажу позбавляє продавця будь-якої гарантії, що діє при продажу, додавши, що в його консигнаційних контрактах передбачені страхові резерви для відшкодування збитку та інших непередбачених обставин.

Картина Le Reve

У 2006 році Стів Вінн, що страждає хворобою, яка вражає периферійний зір, випадково вдарив “Сон” (Le Reve), портрет коханки того ж Пікассо Марі-Терези Вальтер, правим ліктем, показуючи його друзям у своєму офісі в Лас-Вегасі.

В результаті в картині утворилася діра розміром зі срібний долар (40 мм). Що примітно, тоді це також сталося за кілька днів до передбачуваних торгів.

До того, як мільярдер порушив цілісність полотна, воно оцінювалося в $139 млн, що випливало з позову, поданого бізнесменом проти страхової компанії. У ньому ж говорилося, що реставратор оцінив пошкоджену картину в $85 млн. Проте Вінну вдалося продати її власнику хедж-фонду Стіву Коену у 2013 році за $155 млн.

• На знак протесту •

На фото: Максімо Камінеро (зліва) та зал, де розбито ту саму вазу

Американський художник Максімо Камінеро розбив вазу авторства китайського художника Ай Вейвея. Інцидент стався на виставці в Музеї мистецтв Майамі імені Переса (Perez Art Museum Miami) у 2014 році.

Художник Максімо Камінеро не тільки проігнорував знак “Не чіпати руками”, але й спеціально взяв вазу, а потім із силою кинув її на підлогу. При цьому охоронець музею без успіху спробував запобігти акт вандалізму.

Втім, сам 51-річний Камінеро стверджує, що зробив свій зухвалий вчинок в знак протесту проти проведення в новітньому музеї Майамі, на зведення якого було витрачено $130 млн, виставок іноземних творів. Злочинець також заявив, що діяв від імені всіх місцевих художників.

Поліція вже заарештувала порушника музейного спокою і звинуватила його в заподіянні шкоди на $1 млн. Саме в цю суму оцінюється кожна з 16 стародавніх ваз, привезених з КНР.

Художник Максімо Камінеро є вихідцем з Домініканської Республіки, а його роботи неодноразово виставлялися на різних виставках у США.

Розбитий експонат є однією з робіт серії Colored Vases і являє собою китайську вазу династії Хань, поверх оригінального розпису якої Ай Вейвей зробив власний малюнок. Вік вази оцінюється приблизно у 2 000 років. Для серії Colored Vases китайський художник підготував десять таких ваз.

Крім іншого, Ай Вейвей відомий роботою “Кинувши вазу династії Хань”, в рамках якої розбив кілька старовинних предметів китайського інтер’єру. Зазначається, що, крім Colored Vases, в залі, де сталася акція протесту Камінеро, були вивішені кілька фотографій, що демонструють розбиті Ай Вейвей вази.

• Кулаком по Моне •

У 2012 році Ендрю Шеннон нічим не виділявся серед сотень інших відвідувачів Національної галереї в Дубліні (Ірландія). Однак, раптово він вдарив по шедевру Клода Моне “Вітрильний човен в Аржантеї”.

Ця картина була створена в 1874 році й зображувала вітрильник на озері недалеко від Парижа. Моне жив у цьому районі, використовуючи човен як плавучу майстерню.

Камери зафіксували, як Шеннон кинувся прямо до картини й пробив полотно кулаком. Картина, оцінена в €10 млн, була сильно пошкоджена, і знадобилося 18 місяців, щоб її відновити.

Виявилося, що Шеннон був художником, розчарувався у своєму мистецтві. Цікаво, що в 1908 році Моне також знищив деякі свої картини як раз перед тим, як вони повинні були бути виставлені в галереї, тому що він був незадоволений ними.

На суді Ендрю Шеннон заявив, що у нього стався серцевий напад, через який він випадково сперся на картину та порвав її. Однак на відео з камер було видно, що все сталося навмисно. Раніше ця людина вже багато разів робила злочини, пов’язані з творами мистецтва і предметами антикваріату, за що його 48 разів притягували до суду.

• З благим наміром •

У продовження історії з головним героєм кінострічки “Містер Бін” згадаємо про схожу історію. 80-річна прихожанка церкви в місті Борха на північному сході Іспанії зіпсувала фреску, спробувавши самостійно її відреставрувати. Робота “Ecce Homo” (“Се людина”), яка зображує Христа, була написана Еліасом Гарсіа Мартінесом в XIX ст.

Жінка була засмучена станом фрески, який погіршився за останній рік через вогкість у приміщенні, та вирішила сама відновити її. “Церква весь час відкрита, і хоча в ній є охоронець, ніхто не звертав уваги на те, чим займається жінка похилого віку, поки вона не закінчила”, — повідомляє агенції QMI співробітник Борхського дослідного центру.

Саме співробітники центру виявили результат роботи, коли вирушили до храму, щоб подивитися на стан 120-річної фрески. Центр отримав благодійний внесок від правнучки художника, який написав фреску, і мав намір витратити ці гроші на реставрацію. BBC News повідомляє, своєю чергою, що художниця сама звернулася до міської влади, коли зрозуміла, що не справляється з роботою.

На фотографіях видно, як змінилася фреска за два роки. Перший знімок зроблений у 2010 році, другий — в липні 2012 році. Можливо, в цей час художниця вже почала працювати над фрескою, і білі плями з’явилися там, де вона зішкребла фарбу. На третьому знімку видно остаточний результат реставрації, який кореспондент BBC News назвав “олівцевим начерком із зображенням дуже волохатої мавпи в мішкуватій туніці”.

За словами міського радника з питань культури, художниця, почавши реставрувати фреску, діяла з добрих спонукань, а також сама визнала завдані збитки. Влада сподівається відновити фреску, видаливши зайві шари фарби.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram