Новини
26 Квітня 2019
1 279

Укрнафта та Кременчуцький НПЗ перейдуть на толінгову модель відносин

Це забезпечить компанії стабільний фінансовий потік

“Укрнафта” та Кременчуцький нафтопереробний завод (Укртатнафта) перейдуть на інший формат співпраці: толінгову модель взаємодії, коли переробка сировини здійснюється на давальницьких умовах, передає “Інтерфакс-Україна”.

Як повідомив голова правління ПАТ “Укрнафта” Марк Роллінс, компанія переходить до повноцінної толінгової моделі, “за якої платить Кременчуку (НПЗ) лише за переробку”.

“Тут інші фінансові параметри: ми платитимемо ринкову ціну за переробку. Але для нас це вигідні умови та надійніша угода”, – підкреслив він.

Роллінгс нагадав, що “Укрнафта” не може експортувати нафту і зобов’язана продавати її на державних аукціонах. При цьому єдиний гравець на ринку, який може переробляти ресурс – НПЗ “Укртатнафта” купує нафту держкомпанії з негарантованою регулярністю.

“Отримані з нафти “Укрнафти” нафтопродукти реалізовувалися її автозаправним станціям (АЗС) з комісійними НПЗ”, – пояснив Марк Роллінс. Перехід на толінгові відносини “дасть змогу компанії забезпечити стабільний фінансовий потік”.

“Із новою моделлю ми не залежатимемо від того, хочуть вони купувати у нас нафту чи ні. Ми повністю контролюємо фінансовий потік на всіх етапах, він не порушуватиметься щоразу, коли зриваються аукціони. Ми самі вирішуємо, скільки хочемо переробляти. Після переробки ми забираємо всі нафтопродукти і продаємо їх через наші АЗС”, – уточнив він.

“Укрнафта” – найбільша нафтовидобувна компанія країни. НАК “Нафтогаз України” належить 50%+1 акція. Групі компаній, пов’язаних із колишніми акціонерами ПриватБанку – близько 42% акцій.

Нагадаємо, у 2018 році нафтовидобувна компанія “Укрнафта” збільшила видобуток нафти з конденсатом на 5% – до 1,448 млн т. Видобуток газу скоротився на 2,3% – до 1,082 млрд куб. м, а виробництво скрапленого газу – на 5,2% до 110 тис. т.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram