Новини
26 Лютого 2019
858

“Укрнафта” оголосила про позачергові збори акціонерів

До порядку денного включено питання узгодження договорів купівлі НАК “Нафтогаз України” 4 млрд кубометрів газу

На позачергові збори акціонерів “Укрнафти” 28 березня винесено питання про узгодження договорів купівлі “Нафтогазом” у “Укрнафти” 4,062 млрд кубометрів природного газу за ціною, визначеною за формулою імпортного паритету.

Про це йдеться у Повідомленні про проведення позачергових загальних зборів акціонерного товариства на сайті компанії.

На збори винесено 6 питань, три з яких стосується “вчинення правочинів, щодо вчинення яких є заінтересованість між “Укрнафта” та Національною акціонерною компанією “Нафтогаз України”.

Частина цього газу в обсязі 2,062 млрд кубометрів – це спірний газ, який був здобутий “Укрнафтою” у 2006 році. Його купівля не була документально оформлена, а сам газ, за твердженням “Нафтогазу”, використаний для потреб населення. Наразі “Укрнафта” намагається стягнути з “Нафтогазу” цей обсяг на підставі рішення українського суду від 2014 року.

Решта 2 млрд кубометрів – це газ поточного й майбутнього видобутку “Укрнафти”.

У разі позитивного рішення зборів, увесь газ “Укрнафти” буде викуплений за формулою імпортного паритету. Середня митна вартість імпортного газу в січні 2019 року, за даними Мінекономрозвитку, становила $317,95 за тис. кубометрів (без ПДВ). За цією ціною вартість 4,062 млрд кубометрів газу може становити $1,29 млрд або майже 35 млрд грн за поточним курсом. Наразі сума – це компенсація, яку “Нафтогаз України” має отримати від держави в рамках покладених на неї спеціальних зобов’язань на ринку газу (PSO).

Відповідно до прес-релізу НАК “Нафтогаз”, у свою чергу “Укрнафта” направить отримані кошти виключно на повне погашення податкових боргів перед державним бюджетом, зокрема й штрафні санкції. У “Нафтогазі” пояснили, що таку пропозицію компанія сформувала в рамках доручення прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана щодо врегулювання ситуації з податковою заборгованістю “Укрнафти”.

Суперечка навколо природного газу між “Укрнафтою” та “Нафтогазом” триває з 2005 р. З того моменту видобувна компанія відмовлялася оформляти продаж газу “Нафтогазу”, вважаючи ціну заниженою. Цей газ було спрямовано “Нафтогазом” для потреб населення.

Усього з 2006 по 2010 рр. неоформленими залишалися 10,1 млрд кубометрів газу. “Нафтогаз” визнавав свій борг перед “Укрнафтою” у 3,75 млрд грн, тобто за вартістю газу, що були встановлені НКРЕ. Акціонери “Укрнафти” наполягали на вартості газу за поточними ринковими цінами.

“Очищення активів “Укрнафта” від податкових боргів необхідне для збереження та нарощування видобутку газу і нафти підприємством. Зараз через податковий борг та відповідні обмеження на діяльність компанії, практично відсутні можливості для залучення зовнішніх інвестицій і здійснення необхідних капіталовкладень у видобуток, від чого страждає енергетична безпека країни”, – йдеться у заяві НАК. Таким чином, у разі впровадження цих угод розвиток “Укрнафти”, спрямований на отримання енергетичної незалежності України, буде розблоковано, а компенсація “Нафтогазу” за спеціальні обов’язки в рамках цих угод одразу та в повному обсязі повернеться до державного бюджету країни, наголошують у НАК.

У 2015 г. міноритарні акціонери, пов’язані з групою “Приват” подали позов до Стокгольмського арбітражу, вимагаючи від держави Україна компенсації у $5,4 млрд. Слухання у цій справі заплановані на квітень 2019 року.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram