Новини
14 Вересня 2021
657

“Укргідроенерго” отримало понад $210 мільйонів для установки батарей і сонячних станцій

Реалізацію проєкту заплановано до 2024 року

Фото: Pixabay

Державне ПАТ “Укргідроенерго” підписало кредитні договори на загальну суму у $211 млн для фінансування проєкту з установки систем накопичення енергії на території п’яти гідроелектростанцій (ГЕС). Про це йдеться у повідомленні “Укргідроенерго”.

Підписання документів відбулося під час зустрічі прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з віцепрезидентом Світового банку у справах регіону Європи та Центральної Азії Анною Б’єрде.

Зокрема було підписано Договір гарантії (Україна — Підвищення стійкості енергосистеми для європейської інтеграції енергомережі (встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії в ПрАТ “Укргідроенерго”) між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку, що діє від імені Фонду чистих технологій.

Виконавцем проєкту “Підвищення стійкості енергосистеми для європейської інтеграції енергомережі” є державне “Укргідроенерго”, яке виступило як позичальник.

Крім того, у межах заходу генеральний директор “Укргідроенерго” Ігор Сирота та регіональний директор Світового банку у справах країн Східної Європи Аруп Банерджі підписали Угоди про позику між МБРР, Фондом чистих технологій і АТ “Укргідроенерго” та Угоду про грант.

Згідно з підписаними кредитними угодами Міжнародний банк реконструкції та розвитку надав “Укргідроенерго” $177 млн, Фонд чистих технологій виділив позику обсягом $34 млн. Також “Укргідроенерго” отримало грант обсягом $1 млн на впровадження проєкту.

Фінансування надається на встановлення 197 МВт систем накопичення енергії у поєднанні із сонячними батареями на гідроелектростанціях “Укргідроенерго” зокрема: Київській ГАЕС, Канівській ГЕС, Кременчуцькій ГЕС, Середньодніпровській ГЕС та Дністровській ГЕС. Загальна потужність систем накопичення на 5-ти ГЕС — орієнтовно 212 МВт, фотоелектричних установок — 64 МВт.

“Встановлення гібридних систем  з виробництва електроенергії вирішить низку задач, які наразі стоять перед енергосистемою. По-перше, це — підвищення надійності української енергосистеми. По-друге — підтримка інтеграції Об’єднаної енергосистеми країни до Європейської мережі операторів систем передачі електроенергії (ENTSO)”, — зазначив генеральний директор “Укргідроенерго” Ігор Сирота.

Реалізацію проєкту заплановано до 2024 року.

Нагадаємо, “Укргідроенерго” 2020 року збільшило чистий прибуток на 914,3 млн грн проти 2019 року — до 4,13 млрд грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram