Новини
8 Липня 2022
536

Українським водійським посвідченням дозволено користуватися у Європі

Європарламент звільнив українців від вимоги змінювати права водія на європейські

Депутати Європарламенту підтримали пропозицію Єврокомісії дозволити українцям, які виїхали в ЄС через війну, користуватися українськими водійськими правами та скасували необхідність змінювати їх на посвідчення водія Євросоюзу, повідомляється на сайті Європарламенту.

Також українців звільнили від обов’язку складати новий іспит з водіння, поки вони мають статус тимчасового захисту.

Якщо українські права будуть втрачені або вкрадені, країни ЄС зможуть видати нові посвідчення водія ЄС. При цьому є низка умов: необхідно підтвердити українській владі, що особа має дійсні водійські права в Україні. І необхідно надати довідку про те, що той, хто втратив права, фізично і морально готовий до водіння.

За певних умов українці — водії вантажівок та автобусів — зможуть отримати українські сертифікати професійної компетентності, які визнаються в ЄС після короткого курсу навчання та тесту. Це дасть їм можливість працювати в ЄС на період тимчасового захисту та допомагати експортувати українські товари.

Рішення Європарламенту має бути офіційно затверджено Радою ЄС. Регламент набуде чинності за п’ять днів після його публікації в Офіційному журналі ЄС.

На даний час не існує узгодженої системи ЄС для обміну правами водія або сертифікатами професійної компетентності, виданими третіми країнами, такими як Україна.

Можливість обміну посвідчень водіїв може бути закріплена або в національному законодавстві, або в чинних двосторонніх угодах між державами-членами ЄС та Україною.

Деякі країни вимагають, щоб водії мали при собі офіційний переклад своїх українських прав водія, що супроводжується міжнародними водійськими правами, і обмінювали їх на права водія країни ЄС після шести місяців проживання.

Нагадаємо, що Київ та Варшаву об’єднає швидкісне залізничне сполучення. Проєкт коштуватиме близько $1,2 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram