Новини
9 Жовтня 2024
13

Український експорт молочних продуктів у вересні скоротився

Причинами стали дефіцит молока-сировини та зростання закупівельних цін

У вересні 2024 року Україна експортувала 9580 тонн молочних продуктів, що на 8% менше, ніж у серпні, але на 16% більше проти вересня 2023 року, повідомила Асоціація виробників молока.

Грошовий виторг за поставлені товари у вересні становив $25,24 млн, що на 1% більше, ніж у серпні, та на 39% більше, проти вересня минулого року.

У січні-вересні 2024 року було експортовано 92 540 тонн молочних продуктів на суму $224,74 млн. В натуральних обсягах молочний експорт зріс на 19%, а грошовий виторг за поставлені товари зріс на 18% проти торішнього періоду.

Головними експортними категоріями у грошовому еквіваленті були вершкове масло (25%), сири (20%), молоко та вершки, згущені (18%), а також казеїн, казеїнати (14%).

Близько 93% молока і незгущених вершків було відвантажено у Молдову, 2,4% — у Вірменію, 1,8% — у Грецію і 1,5% — у Грузію.

Щодо молока та згущених вершків, близько 25,5% експортованого товару надійшло в Польщу, 13% — в Німеччину, 12,5% — в Болгарію, 10,4% — в Ізраїль і близько 10% — в Японію.

Близько 91% кисломолочних продуктів було відвантажено в Молдову, 5% — в Казахстан, по 1% — в Грузію, Вірменію та ОАЕ.

На скорочення експорту молочних продуктів у вересні вплинула обмежена пропозиція біржових товарів на внутрішньому ринку через наявний дефіцит молока-сировини та зростання закупівельних цін.

Влітку в Україні спостерігалася сильна спека, а довготривалі відключення електроенергії внаслідок ракетних ударів рф по об’єктах енергетики призвели до перебоїв у роботі систем вентиляції на молочнотоварних фермах. Корови отримували теплові удари, а їх продуктивність падала.

Нагадаємо, загалом український експорт показує позитивну динаміку.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram