Бiзнес
3 Січня 2019
2 412

Український авторинок-2018: нові лідери і аутсайдери

У минулому році реалізація нових авто на вітчизняному авторинку просіла на 2,35%

Фото: Рxhere

Як повідомляє AUTO-Consulting, зусиллями всіх операторів за 2018 рік вдалося реалізувати 78387 нових легкових автомобілів через автосалони. Це лише трохи менше (-2,35%), ніж за 2017 рік, коли було реалізовано 80271 авто. Але якщо згадати, який тиск на офіційний ринок було протягом усього року, то такий результат виглядає навіть непогано.

Складною була і кінцівка року, коли почав формуватися великий відкладений попит через нові ставок акцизів. У підсумку, в грудні реалізація нових авто в автосалонах скоротилася на 26,42%, а загальний обсяг був навіть нижче, ніж в листопаді.

Динаміка продажів нових легкових автомобілів в Україні у 2017-2018 роках

Такий «слабкий» грудень на ринку нових авто спостерігається вперше за багато років. Не було і традиційного ажіотажу в автосалонах перед Новим Роком. Але цілий ряд брендів зумів скористатися тимчасовим затишшям і в грудні покращив свої результати.

За підсумками 2018 року лідером ринку нових легкових автомобілів знову стала Toyota, зайнявши 12,3%. Притому, компанія змогла поліпшити торішній результат.

Стабільно зберегли свої місця Renault, Volkswagen, Skoda – всі ці бренди подолали рубіж в 5 тис. авто. Але в 2018 році до «п’ятитисячників» додався і Nissan. Дилери японської марки в умовах досить скромного модельного ряду змогли додати в продажах відразу на 22%.

З подібними результатами фінішували Hyundai і Kia. І дивно, що Hyundai виріс за 2018 рік майже на стільки ж авто, скільки недорахувалися в Kia. Ще один тренд 2018 року – це прорив Audi в Топ-10. Німецький бренд позначив свої претензії на лідерство ще в 2017-му, коли фінішував на межі «десятки», а за 2018 рік зумів влаштуватися на 9-му місці.

Жорстка конкуренція в преміум-сегменті за минулий рік лише посилилася. До того ж, про свої амбіції в боротьбі за заможних клієнтів заявили і Land Rover, і Volvo.


•••

2018 рік став повністю провальним для бюджетних брендів

•••


Витримувати конкуренцію з ринком старих авто і «єврономерів» багатьом виявилося не під силу. У підсумку, з різних причин, але катастрофічно впали продажі і Ravon, і ЗАЗ, а реалізація китайських автомобілів звелася до кількох сотень. Але з кожного правила, як відомо, є виняток. Так, навпаки, дуже непогано пішли продажі нових моделей Chery. Зростання в 91,6% і повернення в число об’ємообразуючих марок – головний підсумок 2018 року для Chery.

Джерело: http://www.autoconsulting.com.ua/article.php?sid=43090

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram