Новини
18 Вересня 2023
298

Українські військові облігації будуть продаватися за кордоном

Державні облігації України зросли в ціні у червні-липні

Уряд України шукає варіанти для оплати запланованого збільшення військових витрат. Йдеться про лобіювання міжнародної допомоги, реструктуризацію існуючих боргів, а також про початок дистанційного продажу військових облігацій приватним особам за кордоном, пише Forbes.

“Якщо уряд не зможе покрити свої бюджетні дефіцити, то уряд не зможе фінансувати свої військові зусилля”, — наголосив керівник відділу макроекономічних досліджень інвесткомпанії ICU Віталій Ваврищук.

Цього тижня ICU запускає програму за погодженням з урядом щодо віддаленого продажу українських державних облігацій фізичним особам за кордоном, особливо у Західній Європі.

За даними компанії, економіка України цього року дещо стабілізувалася. Це спровокувало різке зростання цін на міжнародні облігації із червня.

Проте, згідно з даними дослідження ICU, економічна активність, ймовірно, наприкінці року буде приблизно на 25% нижчою за довоєнний рівень.

Згідно з даними MarketAxess, минулого тижня міжнародні облігації торгувалися за ціною близько 29 центів за долар.

Інший варіант, що розглядається, — отримання відсоткових доходів, які фінансові депозитарії на кшталт Euroclear отримали від заморожених російських активів на суму близько $280 млрд.

Euroclear отримала $1,7 млрд відсотків у першому півріччі від $150 млрд російських активів, які потрапили під міжнародні санкції. Бельгійська компанія обговорює з чиновниками ЄС переведення частини грошей до України у вигляді податку на непередбачені доходи, що сплачується Європейською комісією.

Україна розвиває свій внутрішній ринок облігацій. Цього року уряд зайняв $10 млрд через продаж місцевих облігацій.

На початку війни Нацбанк скупив більшу частину нових державних облігацій, щоб стабілізувати економіку України. Наразі приватний сектор є рушійною силою зростання, чому сприяє прибутковість із поправкою на інфляцію, що становить близько 10%.

Згідно з даними Міністерства фінансів, цього року банки, компанії та приватні особи збільшили володіння казначейськими облігаціями України на $3 млрд, тоді як активи центральних банків скоротилися приблизно на $400 млн.

Державні облігації України зросли в ціні у червні-липні, оскільки інвестори стали більш оптимістичні щодо того, яку частину своїх грошей вони отримають назад внаслідок можливої реструктуризації боргу.

Ціни зросли на понад 50% з початку червня, що зробило українські облігації одними з найкращих на світових ринках із фіксованим доходом цього року, оскільки стабільний потік іноземної допомоги підтримує валютні резерви Києва, тоді як прогнози економіки країни останнім часом стали гіршими.

Нагадаємо, проведено аукціони з продажу спецдозволів на користування надрами.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram