Новини
24 Травня 2022
537

Українські переселенці щомісяця витрачають за кордоном $2 мільярди

Ці кошти населення могло б витрачати на Батьківщині

У квітні українці, які виїхали за кордон через війну з росією, витратили там близько $2 млрд, розраховуючись або знімаючи готівку з карток українських банків, розповів представник України у Світовому банку Роман Качур Forbes.

Пресслужба НБУ підтвердила ці цифри. 80% коштів з витрачених у квітні $2 млрд — це оплата товарів у pos-терміналах торгової мережі та переведення в готівку.

Найбільше коштів, розраховуючись картками, наші громадяни витрачали на:

• 17% — оплату в продуктових магазинах/супермаркетах;

• 11% — купівлю непродовольчих товарів;

• 8% — оплату готелів;

• 5% — операції на АЗС;

• 4% — розрахунки у закладах харчування.

Якщо порівняти зі статистикою закордонних витрат, можна побачити, що витрати зросли у 3-4 рази. “У другій половині 2021 року українці розраховувалися у мережах банків-нерезидентів на $500–700 млн щомісяця. Ще до $50 млн знімали у банкоматах готівкою”, — коментує фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків.

За даними міністра соціальної політики Марини Лазебної, понад 5 млн українців з початку війни поїхали за межі країни. З них 4,5 млн — у сусідні країни, зокрема понад 2 млн — у Польщу.

Найбільші країни-реципієнти — Польща, де проживає понад 1 млн українців, Чехія та Німеччина — 350 тис. та 300 тис. відповідно.

Переїхавши, українці роблять внесок у споживчий ринок ЄС. “З огляду на кількість біженців, виходить, що кожен українець вкладає в економіку європейських країн $400 на місяць”, — вважає Качур.

Кожен українець у квітні розрахувався карткою в середньому на $125 (в еквіваленті) і зняв приблизно $150 готівки в банкоматі.

Усі українці з початку війни витратили зі своїх платіжних карток у торговельних мережах близько $1,5 млрд, повідомила пресслужба ПриватБанку. Загальний обсяг безготівкових оплат у мережі ПриватБанку за березень-квітень становить близько $2,3 млрд.

У monobank за березень-квітень наземні торгові операції клієнтів за кордоном становили $159 млн, а в Україні за цей самий період — близько $571 млн.

Нагадаємо, що міжнародні організації виділять додаткові кошти для підтримки українців.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram