Новини
20 Вересня 2022
467

Українські біженці мають платити податки з українських доходів

Мінфін Польщі хочуть оподаткування на користь країни

Міністерство фінансів Польщі у коментарі польському виданню money.pl заявило, що “доходи українців від українських роботодавців мають оподатковуватись у Польщі, якщо українець перебуває в Польщі понад 183 дні”. У такому разі оподатковуються, зокрема, доходи, що були отримані до досягнення 183 днів, повідомляє Офіс ефективного регулювання BRDO.

Станом на серпень 2022 року понад 1,3 млн українців отримали PESEL в Польщі (податковий номер, що свідчить про тимчасовий захист). Частина з них продовжує працювати на українських роботодавців та сплачувати податки в Україні.

Кілька днів тому Мінфін Польщі вийшов із позицією, яка створює проблеми для українського бюджету та українців, що продовжують працювати віддалено з Польщі за українськими контрактами.

“Відповідно до статті 15 польсько-української угоди про уникнення подвійного оподаткування, якщо український податковий резидент виконує оплачувану роботу на території Польщі і його винагорода виплачується українським роботодавцем, який не має постійного представництва або постійної посади в Польщі, він зобов’язаний сплачувати податок у Польщі, якщо його перебування перевищує 183 дні в календарному році.

У такій ситуації всі його доходи, пов’язані з виконанням роботи на території Польщі, підлягають оподаткуванню в Польщі, тобто також доходи, отримані до перевищення порогу 183 днів перебування на території Польщі”, — пояснили в Мінфіні Польщі.

Водночас BRDO зауважує, що йдеться про тих українців, які отримують доходи на підставі трудових відносин; позиція щодо ФОПів наразі не відома.

Нагадаємо, у Польщі легально працевлаштувалися близько 75% українських біженців.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram