Новини
9 Червня 2023
645

Україні повернуть “скіфське золото”

Таке рішення виніс Верховний суд Нідерландів

Верховний суд Нідерландів постановив, що “скіфське золото”, яке роками було предметом судової тяганини в Нідерландах, має бути повернуте Україні, пише “Європейська правда”.

Верховний суд підтвердив рішення, ухвалене апеляційним судом Амстердама у жовтні 2021 року.

“Верховний Суд відхилив касаційну скаргу кримських музеїв, таким чином рішення суду (апеляційного суду Амстердама. — Ред.) залишається в силі”, — йдеться у рішенні.

Музей Алларда Пірсона в Амстердамі отримав об’єкти у тимчасове користування з чотирьох музеїв Криму у 2014 році. Коли росія анексувала півострів, стало незрозуміло, кому передавати ці предмети: музеям в окупованому Криму чи Україні.

14 грудня 2016 року суд Амстердама вирішив повернути Україні “скіфське золото”, однак у січні 2017 року кримські музеї почали процес оскарження рішення. Суд в Амстердамі в 2021 році ухвалив рішення на користь України.

“Кримські музеї” звернулися до Верховного Суду, який 9 червня постановив, що скарби є культурною спадщиною всієї України. Тепер, коли Верховний Суд ухвалив це рішення, суперечка нарешті завершилася.

“Рішення Верховного Суду поставило крапку в цій суперечці. Музей Алларда Пірсона має передати мистецькі цінності державі Україна, а не кримським музеям”, — йдеться у рішенні суду.

В лютому 2014 року колекція “скіфського золота” була вивезена в Амстердам для участі у виставці “Крим: золото і таємниці Чорного моря”, яка проходила в Музеї Пірсона.

Виставка складається з колекцій п’яти музеїв, один з яких розташований у Києві, а чотири — в Криму. Серед 500 експонатів виставки — артефакти зі скіфського золота, церемоніальний шолом, коштовне каміння і мечі стародавніх греків і скіфів.

Нагадаємо, 32 українські університети потрапили до світового рейтингу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram