Новини
29 Січня 2021
747

Українці, які використовують електрику для опалення, отримають компенсацію з держбюджету

Верховна Рада прийняла рішення щодо виділення 1,4 мільярда гривень на такі потреби

Верховна Рада України у п’ятницю, 29 січня, рішенням 310 народних депутатів прийняла в цілому закон (законопроєкт №4672) про внесення змін до додатка №3 до закону про держбюджет на 2021 рік, згідно з яким передбачається виділення на компенсацію витрат населення на електроопалення 1,4 млрд грн.

Такою ж кількістю голосів Рада надала згоду на невідкладне підписання цього закону спікером парламенту.

За словами голови уряду Дениса Шмигаля відшкодування витрат передбачається здійсненням з бюджетної статті виплат пільг і субсидій, на які закладено 36,6 млрд грн. За його прогнозними розрахунками, цих коштів вистачає для забезпечення всіх пільг і субсидій, необхідних у поточному році.

Нагадаємо, такому рішенню передувало скасування Кабінетом міністрів пільгової ціни на електроенергію для населення у 90 копійок за перші 100 кВт-год з січня 2021 року і встановлення її на рівні 1,68 грн за кВт-год.

Крім того, було скасовано пільгу у 90 копійок за перші 3000 кВт-год при використанні електрики для опалення. Тариф 1,68 грн/кВт починав діяти вже для всієї електроенергії.

А з 1 січня 2021 року в Україні діє нова ціна на газ, яку запропонували постачальники у межах відкриття конкурентного ринку газу. Газопостачальні компанії запропонували населенню України в січні купувати газ за ціною від 6,99 до 10,8 гривні за кубометр, при цьому мінімальна ціна вище грудневої ціни на 11%, а максимальна — на 20,5%.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), з січня 2021 року підвищила тарифи на послуги 43 газорозподільних компаній в середньому в 1,6 раза.

У результаті на початку січня в Україні пройшли акції протесту проти підвищення комунальних тарифів. Реагуючи на це, президент України Володимир Зеленський доручив уряду терміново розв’язати питання з тарифами для населення.

Нагадаємо, наприкінці січня Володимир Зеленський підписав закон, який вносить зміни до ЗУ “Про державні закупівлі”, що дозволяють оператору ГТС України купувати газ на біржі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram