Новини
16 Жовтня 2019
1 082

Україна-Євросоюз: Товарообіг зріс на 9% до €40 мільярдів

Минулого року ЄС отримав 42% загальних обсягів українського експорту

У 2018 році обсяги торгівлі між Україною та Євросоюзом зросли на 9% і Євросоюз отримав 42% загальних обсягів українського експорту, повідомляє “Європейська правда”, посилаючись на 3-й щорічний звіт Єврокомісії про виконання 35 найбільших торговельних угод, укладених ЄС із 62 країнами-партнерами, зокрема і з Україною.

Як зазначається у звіті, двосторонній товарообіг минулого року досяг €40 млрд, що на 9% більше, у порівнянні з позаминулим роком.

“При цьому ЄС зберіг позитивне сальдо торговельного балансу в розмірі €4 млрд”, – йдеться у звіті.

Протягом 2018 року Україна здійснила прогрес у виконанні угоди щодо зони вільної торгівлі з ЄС у деяких секторах. У свою чергу ЄС підтримує новий законопроект щодо державних закупівель.

“Також присутня позитивна динаміка у проведенні регуляторної реформи та приведення стандартів до норм ЄС. Крім того триває робота щодо адаптації санітарних та фітосанітарних норм у сферах митного співробітництва та сприяння торгівлі”, – зазначається у повідомленні.

Додається, що у Єврокомісії наголосили – Україні необхідно посилити захист прав інтелектуальної власності та прийняти законодавство, яке відповідає міжнародним стандартам. А також адаптувати до європейських правила надання державної допомоги.

“ЄС продовжує відстежувати та обговорювати з Україною низку інших торгових подразників, наприклад, новий закон про податок на додану вартість, прийнятий Україною у 2018 році, який забороняє відшкодування податку на додану вартість при експорті ріпаку та сої”, – зазначається у звіті.

Нагадаємо, за підсумками січня-травня 2019 року, зовнішньоторговельний обіг між Україною та країнами ЄС збільшився на 24,7% (або на $830,6 млн), проти аналогічного періоду 2018 року та склав $4,2 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram