Новини
7 Травня 2020
1 085

Україна виплатила понад 7 мільярдів гривень інвесторам ОВДП

На думку аналітиків погашення не найбільше – на курс гривні вплив буде мінімальним

Міністерство фінансів України у середу, 6 травня, у повному обсязі погасило тогорічний випуск облігацій внутрішньої державної позики на загальну суму 7,316 млрд грн (погашення і відсотки) або $271,16 млн (за курсом Нацбанку), повідомляє НВ Бізнес з посиланням на пресслужбу міністерства фінансів.

На думку аналітиків це погашення не найбільше, тому його вплив на курс гривні буде мінімальним. За словами старшого фінансового аналітика групи ICU Тараса Котовича, наприклад, у січні було погашено понад 16 млрд грн, а найнапруженішим тепер стане серпень, на який після проведеного аукціону доведеться майже 21 млрд грн погашень і 26 млрд всіх гривневих боргових виплат.

“Будемо сподіватися, що до того часу ситуація в економіці та на ринку ОВДП стабілізується, й Мінфін зможе рефінансувати всі ці виплати знову та коштом довших випусків облігацій”, – зазначив він.

І додав, що всього ж до кінця року гривневі погашення складуть 42 млрд грн (без урахування вже здійсненої виплати). “Тому навіть якщо найближчим часом Мінфін й надалі розміщуватиме тільки короткострокові випуски – особливих труднощів для здійснення виплат у бюджету це не викличе”, – упевнений аналітик.

Зазначається, що питання виплат було повністю вирішене за допомогою нової позики 5 травня, хоч і короткострокової. “Тому по суті в НБУ пройде кліринг, коли бюджет отримає різницю між сумою виплат і погашень, банки – нові ОВДП на свої рахунки, а ті, хто володів облігаціями з погашенням або купоном, що виплачуються сьогодні – свої гроші”, – пояснив Тарас Котович.

За його словами, оскільки основний обсяг виплат припадає на випуск дисконтних облігацій, який  переважно розміщувався минулого року, але активно торгувався на вторинному ринку, можна припускати частку виплат, яка припадає на нерезидентів.

“Але цілком ймовірно, що вона не перевищуватиме $30-40 млн, бо минулого року їх більше цікавили довгі строки звернення. Тому ні сьогодні, ні найближчими днями особливого впливу на валютний ринок ця виплата не зробить”, – пояснив він.

Нагадаємо, станом на кінець березня 2020 року, портфель ОВДП юридичних осіб виріс на 23,028 млрд грн (на 79%), до 52,05 млрд грн.

Раніше Investory News писали, що на початку березня Мінфін вперше у 2020 році розмістив ОВДП в євро. Облігації, номіновані в євро, принесли до бюджету понад 5 мільярдів гривень.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram