Новини
9 Вересня 2022
496

Україна вимагатиме від рф щонайменше $300 мільярдів репарацій

Для цього має бути створено фонд відшкодування збитків, завданих країні

Україна вимагатиме від росії щонайменше $300 млрд репарацій за збитки від вторгнення. Наразі Мін’юст працює над резолюцією щодо створення фонду відшкодування збитків, повідомив міністр юстиції Денис Малюська, повідомляє DW.

“Ми хочемо компенсації за всі збитки, які росія завдала Україні своєю загарбницькою війною”, — сказав міністр.

Україна хоче, щоб на Генасамблеї ООН у жовтні ухвалили резолюцію про створення фонду відшкодування збитків, завданих країні. Для цього потрібна підтримка щонайменше двох третин присутніх країн. Після цього українська влада хоче переговорів з іноземними урядами щодо розробки та ратифікації міжнародного договору.

“Відповідно до цього контракту, має бути створена міжнародна комісія для визначення розміру компенсації та бенефіціарів в Україні. Потім договір має бути схвалений національними парламентами”, — зазначив Малюська.

До фонду відшкодування збитків мають стікатися російські гроші. Зокрема, резерви російського центрального банку, заморожені в країнах G7. Сума цих резервів сстановить $300 млрд. Схоже саме тому в Україні називають таку приблизну суму репарацій.

Водночас у цей фонд, за задумом Мін’юсту, мають надходити закордонні активи російських державних компаній, таких як “Газпром” чи “Роснефть”, а також гроші із закордонних рахунків російських олігархів.

Нагадаємо, російській економіці загрожує важкий збиток через санкції.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram