Новини
8 Червня 2021
623

Україна та Єгипет налаштовані на спільне виробництво й експорт на африканський ринок

Також Єгипет пропонує бартер газу на українську продукцію

Україна та Єгипет обговорюють можливість спільного виробництва між підприємствами та експорту на африканський ринок. Про це в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна” розповів надзвичайний і повноважний посол Арабської Республіки Єгипет Айман Ахмед Мокхтар Елгаммаль.

“Єгипет є членом низки зон вільної торгівлі в африканських і арабських країнах. Наприклад, ми запросили український уряд інвестувати в особливу економічну зону Суецького каналу (SCZone)”, — сказав він.

За словами посла, українські підприємства зможуть виробляти продукцію в Єгипті й отримувати вигоду від єгипетських угод про вільну торгівлю в регіоні. Посол уточнив, що поки від українських компаній не надходило пропозицій з інвестицій в SCZone.

“Водночас різні організації в Україні, зокрема “Укрмашстрой” та компанії, які входять до неї, звернулися з проханням відкрити їх представництва в Єгипті для спільного виробництва високотехнологічної продукції важкого машинобудування”, — розповів він.

За словами посла, відновлення Українсько-єгипетської ділової ради (УЄДР) буде в порядку міжурядової двосторонньої зустрічі, яка відбудеться у червні. Українсько-єгипетська ділова рада складатиметься з представників українського та єгипетського бізнесу.

“Торговельні палати обох країн представлять учасників, які зацікавлені й мають досвід у веденні бізнесу і в Україні, і в Єгипті. Діяльність ради також буде спрямована на промоцію ведення бізнесу і двосторонніх інвестицій, проведення різних секторальних профільних виставок в обох країнах. Оскільки рада передбачає обидві сторони, бізнесу буде зрозуміліше, як інвестувати в Україну”, — пояснив Елгаммаль.

Посол нагадав, що УЄДР було створено десять років тому, але останніми роками вона була неактивною.

Також Айман Ахмед Мокхтар Елгаммаль зазначив, що Єгипет з імпортерів природного газу перейшов у розряд виробників завдяки відкриттю родовищ на шельфі Середземного моря, тому один із перспективних напрямів співпраці — експорт газу в Україну за бартерними операціями на зерно та іншу продукцію.

Водночас українським компаніям пропонується інвестувати у відновлювану енергетику в Єгипті.

“Однак поки що конкретних домовленостей немає”, — додав він. — З єгипетської сторони є зацікавленість в інвестиціях в Україну. Основна зацікавленість єгипетських компаній у проєктах аграрного виробництва і тваринництва, проте проєкти в енергетичній сфері поки що не обговорюються”.

Нагадаємо, на початку квітня 2021 року Petrosannan Company — спільна компанія-оператор НАК “Нафтогаз України” та Egyptian General Petroleum Corporation — виконала роботи з гідророзриву пластів на пілотних свердловинах концесійної ділянки у Західній пустелі Арабської Республіки Єгипет, завдяки чому видобуток нафти збільшився більш ніж на 20%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram