Новини
29 Вересня 2021
501

Україна продовжила заборону імпорту е/е з РФ і Білорусі ще на місяць — до 1 листопада 2021 року

Тексту постанови на сайті НКРЕКП поки немає

Фото: Pixabay

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), продовжила дію заборони на імпорт електроенергії з країн, які не є членами Енергетичного товариства, тобто з Російської Федерації та Білорусі, ще на місяць — до 1 листопада поточного року. Відповідне рішення регулятор ухвалив у середу, 29 вересня.

Член комісії Дмитро Коваленко під час засідання зазначив, що це питання розглядалося на засіданні Антикризового енергетичного штабу в понеділок, 27 вересня. Його підтримали й учасники ринку, і Міністерство енергетики, і представники уряду, а також НЕК “Укренерго”.

“Укренерго” на штабі зазначило, що ситуація під контролем і заборона імпорту е/е саме на місяць не викличе проблем з операційною безпекою в Об’єднаній енергосистемі країни. Вже є протокол Антикризового штабу це зробити”, — пояснив Коваленко.

За його словами, рішення про подальше продовження заборони буде схвалюватися виходячи з оперативної ситуації, зокрема з накопиченням в Україні вугілля.

Разом з тим за пропозицією “Укренерго” регулятор після наради затвердив постанову з формулюванням, що дозволяє оператору системи передачі проводити в жовтні аукціони з розподілу пропускної спроможності щодо імпорту з РФ і Білорусі на листопад на випадок, якщо заборону на цей місяць вже не встановлять.

Тексту постанови на сайті НКРЕКП поки немає, пише Інтерфакс-Україна.

Як повідомлялося, НКРЕКП встановила заборону на імпорт е/е з РФ і Білорусі постановою від 26 травня №853, термін його дії закінчується 1 жовтня. Повноваження регулятора обмежувати доступну пропускну здатність, розподіляється на добових і місячних аукціонах у 2021 році, закріплена законом України №1396-IX щодо сертифікації “Укренерго”.

Нагадаємо, Рада зобов’язала виробників усіх форм власності, крім виробників за зеленим тарифом і тим, хто отримав держпідтримку внаслідок аукціону, з 1 вересня 2021 року до 1 квітня 2022 року продавати електроенергію за двосторонніми договорами (ДД) виключно за результатами електронних аукціонів. Порядок проведення електронних аукціонів затверджується урядом.

Також, з метою посилення відповідальності недобросовісних учасників ринку за порушення договірних умов Міністерство енергетики ініціює внесення змін до Регламенту організації та проведення електронного аукціону з продажу електроенергії на “Українській енергетичній біржі”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram