Новини
3 Вересня 2024
60

Україна позбавиться “копійок”

Натомість буде введено розмінну монету “шаг”

Національний банк України ініціює зміну назви “копійка” на питомо українське слово “шаг”, повідомляє пресслужба відомства.

“Дослідивши історію грошового обігу України, ми дійшли беззаперечного висновку, що така назва для розмінної монети як “копійка” фактично є символом московської окупації”, — говорить Голова НБУ Андрій Пишний.

Співвідношення між “копійкою” та “шагом” дорівнюватиме 1:1. НБУ розроблятиме дизайн та визначатиме порядок введення в обіг “шагів”.

Назва “шаг” уже використовувалася як на території України, так і в українській грошовій лічбі (з XVI – XVII ст.). Це найменування монети, якого не знають інші лінгвокультури.

Таке найменування було закріплено на законодавчому рівні і в роки української революції 1917–1921 років.

Можливість відмовитися від слова «копійка» досліджували історики з Музею грошей НБУ.

“Ми докладно вивчали побутування назв монет та монетно-лічильних найменувань, особливості грошової лічби, традиції накопичення багатства в Україні. Отримані свідчення дають нам підстави сміливо стверджувати, що суто українською назвою для дрібних монет є “шаг””, — говорить старший зберігач фондів Музею грошей НБУ, доктор історичних наук Андрій Бойко-Гагарін.

Таке рішення підтримали Національна академія наук України, Інститут історії України, Інститут мовознавства ім. О.Потебні.

Для перейменування необхідні законодавчі зміни, що мають внести у закон “Про Національний банк України”, постанови “Про розмінну монету України”, “Про затвердження назви і характерних ознак грошової одиниці України” тощо.

Як писали раніше Investory News, українська монета перемогла на міжнародному конкурсі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram