Новини
12 Лютого 2019
670

Україна повернеться до питання податку на виведений капітал після виборів

Президент Петро Порошенко заявив про плани повернутись до питання боротьби із корупцією та переглянути роздутий держсектор економіки

Президент України Петро Порошенко під час виступу на 15-й щорічній конференції інвесторів Dragon Capital заявив про намір після президентських та парламентських виборів повернутися до розгляду законопроектів про податок на виведений капітал й створення Національного бюро фінансових розслідувань. Свою промову Порошенко розмістив на власній сторінці Facebook.

“Після виборів Президента та виборів до ВР повернуся до законопроекту про податок на виведення капіталу як ключового джерела для внутрішніх інвестицій. Маємо дати чесну відповідь на питання цивілізованого ринку землі, відсутність якого є більшим гальмом для зростання економіки, ніж корупція. Дамо відповідь також на питання боротьби з корупцією та приватизації роздутого держсектора економіки”, – повідомив він.

Нагадаємо, що Міністерство фінансів вже давно розробляє модель введення податку на виведений капітал для компаній з оборотом не більше 200 млн грн. Але у Світовому банку розкритикували ініціативу України, так як заміна податку на прибуток податком на виведений капітал вигідна дуже обмеженому колу впливових осіб. МВФ також наполегливо рекомендував Адміністрації президента не вносити на розгляд Верховної Ради законопроект про заміну податку на прибуток податком на виведений капітал через можливу втрату доходів державного бюджету.

Податок на виведений капітал передбачає, що бізнесу не потрібно платити 20% державі, а можна вкласти ці гроші у розвиток своєї компанії. Для іноземних інвесторів це значить, що податкова ставка буде фіксованою – 15%, тоді як зараз податкове навантаження на компанії може становити до 25%.

Є підстави припускати, що податок на виведений капітал в перші два роки принесе до державного бюджету менше, ніж податок на прибуток, але на третій рік надходження різко зростуть, перекриваючи недобір перших років, даючи при цьому близько 7% ВВП, замість нинішніх 2-3%.

“Силовики мають бути усунені від впливу на бізнес. Скористаюся першою нагодою, щоби законопроект про створення Національного бюро фінансових розслідувань був проголосований парламентом”, – зазначив Петро Порошенко.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram