Новини
4 Червня 2020
894

Україна посіла друге місце зі 123 країн за обсягами імпортованої органічної продукції до ЄС

В основному з України експортуються зернові, пшениця, олійні культури, соя та фрукти

За підсумками 2019 року Україна посіла 2 місце зі 123 країн за обсягами імпортованої органічної продукції до ЄС, піднявшись на дві сходинки, у порівнянні з попереднім роком, про це йдеться у щорічному звіті Європейської Комісії “Імпорт органічних агропродовольчих товарів в ЄС: ключові зміни у 2019 році”.

Зазначається, що протягом 2019 року до ЄС ввезено 3,24 млн тонн органічної агропродовольчої продукції, на понад 10% якої припадає на Україну. “Український імпорт до ЄС збільшився на 27% – з 265,8 тис. тонн у 2018 році до 337,8 тис. тонн у 2019 році”, – йдеться у повідомленні.

В основному до ЄС з України експортуються зернові (окрім рису та пшениці, 76,9% зернових українського походження), пшениця (31,8% з України), олійні культури (крім сої, 18,2% та друге місце після Туреччини), соя (4 місце та 13% імпорту сої з України), фрукти (11% та 3 місце).

Також Україна входить до групи найбільших експортерів макухи, фруктових соків та овочів, що є ключовими експортними продуктами.

За словами експертів, у 2018 році Україна займала четверте місце за обсягами імпорту органічної продукції до ЄС, поступаючись Китаю, Еквадору та Домініканській Республіці. До речі, Домініканська Республіка та Еквадор постачають до ЄС майже виключно тропічну продукцію: 90% імпорту складають тропічні фрукти, свіжі або сушені, горіхи та спеції. Особливою “повагою” користуються в ЄС домініканські какао-боби та банани з Еквадору.

Загалом імпортована органічна продукція складає близько 2% загального імпорту агропродовольчих товарів до ЄС.

Нагадаємо, у лютому цього року Кабінет міністрів України відкрив реєстри органічної продукції для того, аби всі учасники ринку змогли користуватися базами даних для здійснення своєї господарської діяльності.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram