Новини
11 Липня 2023
267

Україна може втрачати до $800 мільйонів щомісяця

Причиною стало скорочення експорту зерна

Міжнародний валютний фонд очікує скорочення експорту зерна з України через невисокі врожаї й заміновані поля. За його оцінками, можливі перебої із “зерновою ініціативою”, а також імпортні обмеження в ЄС на українські продукти загрожують країні втратою до $800 млн щомісяця, йдеться в оприлюдненому в п’ятницю документі МВФ за підсумками першого перегляду програми розширеного фінансування (EFF) для України.

“Подальші перебої в торгівлі вплинуть на зростання ВВП та експорт, залежно від їхнього масштабу й тривалості. Вже очікується, що обсяги експорту зерна скоротяться через зменшення запасів та зборів урожаю, але, за оцінками НБУ, припинення “зернового коридору” призведе до додаткових недоотриманих експортних надходжень обсягом $290 млн на місяць”, — зазначено в документі.

Водночас, згідно з даними МВФ, загальний експорт сільгосппродукції становив близько $2 млрд на місяць з початку цього року і $2,3 млрд на місяць у 2021 році.

За оцінкою МВФ, у разі подальших імпортних обмежень, введених окремими країнами ЄС, переорієнтація торгівлі буде ускладнена навіть за збереження можливості транзиту.

Таким чином негативний вплив на експорт зернових та незернових продуктів становитиме близько $170 млн щомісяця до середини вересня та зростатиме далі до $270 млн на місяць — якщо обмеження продовжать свою дію, коли почне надходити новий врожай.

Крім того, існують ризики, пов’язані з необхідністю додаткових сховищ або транспортних потужностей, які знаходяться поза контролем України, зауважили у Фонді.

Нагадаємо, Україна гарантує фінансову безпеку суден “зернового коридору”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram