Новини
29 Січня 2019
1 054

Україна буде купувати американський газ через польську компанію PGNiG

Цього року Україна може витратити до $600 млн на закупівлю 2 млрд кубічних метрів природного газу з США

У 2019 році Україна імпортуватиме скраплений газ з Сполучених Штатів Америки. Постачання буде здійснюватися через LNG-термінал у Свіноуйсьце, що неподалік від Щецину, 100% потужностей якого з 1 січня 2018 року резервує за собою польська нафтогазова компанія Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG). Про це йдеться у матеріалі «Україну накачають американським газом».

За інформацією Investory News, купівля скрапленого газу стане однією з умов політичної підтримки з боку Адміністрації Дональда Трампа на березневих виборах президента діючого глави держави Петра Порошенко. Домовленості про це були досягнуті під час візиту до України міністра енергетики США Ріка Перрі у листопаді 2018 року. В обмін на політичну лояльність американська сторона хоче збільшення закупівель Україною пенсільванського вугілля та ядерного палива, а також розширити товарну номенклатуру за рахунок імпорту скрапленого природного газу (СПГ). У своєму виступі перед українським бізнесом у Дипломатичній академії Перрі наголошував, що Сполучені Штати планують зробити максимально простими для американських компаній поставки СПГ до Центральної та Східної Європи. Цей крок повинен стати «політичним інструментом», який дозволить знизити залежність деяких країн від Росії. «В останні роки Україна й більшість країн Східної Європи залежали від РФ у питанні енергоресурсів. Зараз це змінюється, – заявив Рік Перрі. – США можуть продемонструвати свою доброзичливість, експортуючи енергію та допомагаючи країнам, які не мають достатньої кількості власних ресурсів, аби стати більш самостійними й менш залежними».

США вирішили більше не чекати і в 2019 році стати повноцінним експортером газу до Європи, кинувши виклик домінуючому положенню Росії та створивши «пояс свободи» на противагу «Північному потіку-2». США планують постачати газ до Італії, Хорватії, Румунії, країн Прибалтики, Угорщини, Австрії та Польщі. Україна, за задумом Вашингтону, в «поясі свободи Трампа» повинна була зайняти стратегічне місце. Але до листопада вона залишалася під питанням через політичну невизначеність Адміністрації Трампа у підтримці кандидата у президенти України. До того ж в Україні відсутня інфраструктура газового ринку необхідна американцям. Українське питання було вирішене через Польщу, через LNG-термінал у Свіноуйсьце, що неподалік від Щецина, де Вашингтон вже активно нарощує обсяги американського газу.

Для Сполучених штатів вихід на український газовий ринок обумовлений не тільки геополітикою, а й економічними факторами. Обсяги американського скрапленого природного газу вже дозволяють стати головним претендентом на заміщення російського газу у Європі. До 2020 року в США будуть функціонувати 6 заводів СПГ проектною потужністю 67 млн тонн. У результаті країна очолить світовий приріст потужностей зі скраплення газу у 2017-2020 роках (+54 млн тонн). Як йдеться зі звіту EIA, сукупний обсяг газу, який піде на скраплення, підніметься з 36 млрд кубометрів до 98,9 млрд кубометрів на рік. Тоді як експортні потужності досягнуть 70 млн тонн СПГ на рік.

Детальніше по вартість американського газу для України можна прочитати тут.

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram