Новини
16 Грудня 2019
627

Угода року: Деталі домовленостей між США та Китаєм

Країни дійшли компромісу щодо першого етапу торгових перемовин

США та Китаю вдалося досягти першого етапу торгової угоди.

Контекст. Як зазначив торговий представник США Роберт Лайтхайзер, це важливий крок для обох країн. “Проте, багато серйозних проблем ще не вирішено, тому вони повинні бути розглянуті в подальших переговорах”, – наголосив він.

І додав, що угоді ще належить пройти перехідний період і “деякі доопрацювання”, повідомляє Investing.com.

Основні моменти торгової угоди першого етапу

– Мита. США зобов’язуються вдвічі скоротити 15% мита на китайські товари на суму $120 млрд. А ще безстроково призупинити збори, які повинні були набрати чинності минулої неділі та поширюватися на такі товари, як смартфони та ноутбуки.

При цьому Вашингтон не скасує 25% збори на товари в розмірі $250 млрд і додаткові 7,5% на іншу продукцію вартістю $120 млрд.

“Подальше зниження зборів у США обговорюватиметься на наступних етапах угоди”, – зазначив Роберт Лайтхайзер.

У свою чергу Китай не обумовлював конкретне скорочення мит в угоді. Обов’язок держави полягає в збільшенні закупівель та проведенні процесу виключення зборів.

За останні місяці Пекін знизив деякі відповідні мита, в тому числі на імпортовані з США автомобілі.

– Розширення торгівлі. Китай погодився збільшити обсяг покупок товарів і послуг в США не менше ніж на $200 млрд протягом наступних двох років. Сюди також входить зобов’язання країни збільшити закупівлі сільгосппродукції США до $40- $50 млрд.

Лайтхайзер повідомив журналістам, що “цифри є реалістичними, і ми прийшли до них разом”. При цьому не було оприлюднено конкретної розбивки цільових показників з окремих товарів.

– Інтелектуальна власність, передача технологій. Ці питання лежать в основі розслідування, яке спочатку привело до підвищення мит президентом США Дональдом Трампом.

У результаті Китай погодився припинити давню практику примусу або чинення тиску на іноземні компанії для передачі технологій китайським компаніям як умову отримання доступу до ринку, адміністративних схвалень або переваг від уряду.

Крім того Пекін зобов’язується забезпечити прозорість, справедливість і дотримання адміністративних процесуальних норм, а також передачу технологій та ліцензування на ринкових умовах.

Коли виконають. Зазначається, що угода передбачає механізм вирішення суперечок, що відповідає іншим торговельним угодам США.

Скарги однієї зі сторін будуть передані до робочої групи США-Китай, і якщо офіційні особи не зможуть вирішити суперечку, рішення про подальші дії буде прийнято на рівні міністрів.

В інтерв’ю з CBS Лайтхайзер оптимістично відгукувався про угоду й уточнив, що положення передбачає 90-денний період виконання.

Чого очікувати? Наразі юристи перевіряють текст і готують його для підписання у перший тиждень січня. Ймовірно, Роберт Лайтхайзер і його колега віцепрем’єр Лью Хе підпишуть угоду у Вашингтоні, приблизно через 30 днів після того, як вона набуде чинності.

Щодо другого етапу. Як зазначив Дональд Трамп, наступний етап переговорів розпочнеться негайно. При цьому головний торговий представник зазначав, що дату ще не призначено.

Наразі залишаються невирішеними деякі спірні питання, у тому числі вимоги США щодо обмеження Китаєм субсидій державним фірмам.

Майбутні переговори зосереджуватимуться на цифровий торгівлі, локалізації даних, транскордонних потоках даних і кібератаках.

Раніше Investory News писали, що на початку листопада Китай та США за результатами перемовин домовилися щодо поетапного та у рівних пропорціях скасування мит, введених під час багатомісячної торгової війни.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram