Новини
11 Вересня 2021
823

Учені розробили одяг, який заряджає смартфони та інші гаджети

Під час експерименту дослідники зарядили телефон від футболки, що була на людині

Група вчених з Фуданського університету у Шанхаї розробила новий тип волокна, який накопичує енергію та заряджає нею техніку, повідомляє Hightech.

Автори роботи створили новий тип волокна, який може накопичувати енергію, щоб потім заряджати невелику техніку та натільні медичні пристрої. За словами розробників, кілограм матеріалу може зберігати до 85,69 Вт/год енергії. Для порівняння — 228-грамовий iPhone 12 Pro Max має акумулятор на 14 Вт/год.

Автори зробили літій-іонний акумулятор у формі волокна: вони використовували алюмінієвий провідник, покритий оксидами кобальту — він став анодом, а також покритий графітом мідний провідник — катод. Для запобігання короткого замикання між ними встановили особливе ізоляційне покриття.

Після цього дослідники з’ясували — якщо збільшити довжину волокна, то його внутрішній опір зменшується, після чого вирівнюється. Тому вони створили промисловий процес, який дозволяє виробляти волоконні батареї довжиною декілька метрів, причому їх можна використовувати як тканину для одягу.

Під час експерименту дослідники зарядили телефон від футболки, що була на людині, з нового текстилю. Але це ще не вся сфера застосування нової розробки: також текстиль може заряджати розумний одяг. Новий матеріал зберіг 90,5% своєї місткості після 500 циклів роботи. Крім того, він продовжив працювати, коли його складали, мили у воді та навіть розрізали ножем.

“Акумулятор з текстильного волокна — це серйозний крок вперед: він відкриває нові можливості для натільних електронних пристроїв”, — вважають автори.

Нагадаємо, в університеті Іннополіс створили розумну майку для спортсменів, яка фіксує м’язову активність за допомогою датчиків і збирає дані про виконання вправи.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram