Новини
8 Грудня 2020
797

Uber залишився без автопілота

Сервіс таксі продає свій підрозділ за $10 мільярдів компанії Aurora

Фото: Aurora Innovation

Uber Technologies Inc. домовилася про продаж свого підрозділу Advanced Technologies Group з виробництва безпілотних автомобілей з компанією Aurora Innovation Inc. Компанії оголосили про угоду в спільній заяві після закриття ринків у понеділок, 7 грудня, пише Bloomberg.

За свій амбітний проєкт сервіс таксі отримає $10 млрд. Угоду планують реалізувати у першому кварталі наступного року. Вона значно покращить прибуток компанії.

Також Uber Technologies інвестує в стартап Aurora $400 млн і її доля складатиме 26%. Якщо ж приєднати долі інвесторів і співробітників компанії безпілотних таксі, то частка складе 40%.

При цьому директор Uber Дара Хосровшахі та ще одна людина увійдуть до ради директорів стартапу. Після випуску автомобілів Aurora, вони будуть розміщені у мережі таксі Uber.

Угодою між Uber та Aurora передбачено, що спочатку будуть випускатися безпілотні вантажівки, а вже потім — більш складні легкові автомобілі для перевезення пасажирів.

Дехто вважає, що така оцінка операції для Uber явно занижена. Особливо якщо врахувати, що цей підрозділ Advanced Technologies Group торік залучив $7,25 млрд. Угода з Aurora оцінюється всього в $4 млрд після інвестицій Uber.

Проте, користь від угоди взаємовигідна. Aurora отримає у своє розпорядження сотні кваліфікованих інженерів і доступ до однієї з найбільших у світі мереж таксі. А Uber — значну частку в одному з найбільш перспективних стартапів в області безпілотного водіння в США.

За структурою угода аналогічна тій, що укладена між Uber і Lime на початку цього року. Uber передав свій підрозділ з виробництва велосипедів Jump компанії з виробництва скутерів і вклав $170 млн у Lime.

Згідно з даними дослідницької компанії PitchBook, торік компанія Aurora, була оцінена в понад $3 млрд. Інвестори, серед яких Index Ventures, Sequoia Capital, T. Rowe Price, Hyundai Motor Co. та Amazon.com Inc., вклали в неї $765 млн.

Співзасновники Aurora мають великий досвід роботи в індустрії безпілотних автомобілів. Кріс Урмсон раніше очолював групу безпілотних автомобілів Google, яка стала Waymo. Директор з продукту Стерлінг Андерсон керував роботою Tesla Inc. щодо автопілоту. А головний технічний директор Дрю Багнелл раніше працював в ATG.

Нагадаємо, що Uber і Lyft заощадять $100 мільйонів на рік завдяки важливій поправці у законодавстві. Вона передбачає, що водії таксі можуть залишатися підрядниками.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram