Новини
2 Грудня 2020
793

У жовтні дефіцит платіжного балансу склав $300 мільйонів

Міжнародні резерви зменшилися до $26,1 мільярда, що покриває 4,4 місяця майбутнього імпорту

Зведений платіжний баланс України у жовтні 2020 року сформовано з дефіцитом $0,3 млрд, у порівнянні з профіцитом $2,1 млрд рік тому, свідчать дані Національного банку України.

При цьому профіцит поточного рахунку платіжного балансу склав $817 млн, тоді як торік зафіксовано його дефіцит у $656 млн.

“Це сталося завдяки значному додатному сальдо первинних доходів, що сформувалося через відсутність виплат за реструктуризованим боргом, та звуженню дефіциту зовнішньої торгівлі”, — зазначається у звіті Нацбанку.

Додається, що останнє було спричинене поглибленням падіння імпорту товарів і послуг, тоді як експорт залишився на тогорічному рівні.

Профіцит рахунку поточних операцій за 10 місяців року склав $5,06 млрд, у порівнянні з дефіцитом $6,2 млрд торік, а дефіцит фінансового рахунку — $5,9 млрд (торік його профіцит склав $8,3 млрд).

За фінансовим рахунком зберігався відтік капіталу у $1,2 млрд. Попри те, що його обсяг був меншим ніж у вересні, показник був забезпечений усіма секторами.

“Помірний вихід нерезидентів з ОВДП у гривні сформував незначний відтік капіталу державного сектору. А відтік капіталу приватного сектору відбувся внаслідок виплат за торговими кредитами та довгостроковими позиками, а також від’ємних реінвестованих доходів”, — пояснюють у НБУ.

У результаті зведений платіжний баланс сформований із дефіцитом $343 млн, а міжнародні резерви зменшилися до $26,1 млрд, що покриває 4,4 місяця майбутнього імпорту.

Що стосується експорту товарів, то у жовтні він зменшився всього на 0,1%, у порівнянні з минулим роком і склав $4,2 млрд, а у вересні збільшився на 1,5%. Імпорт товарів продовжив скорочуватися високими темпами — на 19,6% (у вересні — на 16,2%) і становив $4,7 млрд.

Раніше Investory News писали, що зведений платіжний баланс України за підсумками березня 2020 р. звели з дефіцитом у розмірі $1,8 млрд, профіцит того ж місяця 2019 року складав $645 млн.

Нагадаємо, що у травні Україна скоротила імпорт на понад 35%. При цьому обсяг експорту товарів також істотно скоротився — до $3,1 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram