Новини
5 Січня 2024
314

У Раді зареєстрували оновлений законопроєкт про розмитнення авто в “Дії”

Він зменшує людський фактор у процесі розмитнення вживаних легкових авто

У Верховній Раді зареєстровано оновлений законопроєкт про митне оформлення автомобілів у “Дії”, повідомив віцепрем’єр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

“Народні депутати передали на розгляд Верховній Раді проєкт закону №10380, який значно зменшує людський фактор у процесі розмитнення вживаних легкових авто й переносить цей процес у “Дію”. Громадяни зможуть подавати електронну митну декларацію через застосунок “Дія”, бізнес — через портал “Дія”, — розповів Федоров.

Як зазначив Федоров, зараз на процедуру визначення митної вартості впливає людський фактор. Багато в чому вартість залежить безпосередньо від митного інспектора, тож за відсутності чітких критеріїв є можливості для зловживання як з боку посадових осіб митниці, так і з боку декларантів, які часто вносять меншу вартість машини, щоб зменшити митний платіж, тобто фактично скорочують надходження до бюджету.

Натомість пропонується створити базу даних митної вартості легкових автомобілів. Базу сформує Мінцифри на основі даних митниці. У системі буде митна вартість нових легкових автомобілів, які проходили митне оформлення в Україні з 2007 року, із деталями: марка, модель, рік випуску, тип і об’єм двигуна.

“Загалом, весь процес розмитнення буде онлайн. “Дія” навіть допоможе заповнювати митну декларацію, підтягнувши інфу про автівку за VIN-кодом”, — додав Федоров.

Попередня концепція будувалася на визначенні митних платежів виключно з технічних характеристик авто — без митної вартості.

Нагадаємо, великі автовиробники об’єдналися для конкуренції з Tesla.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram