Новини
10 Травня 2021
1 209

У Нідерландах з’явився перший житловий будинок, надрукований на 3D-принтері

Оренда будинку коштує як і “звичайне” житло для наймання, а ось інтер’єри у нього далекі від звичайних

Будівництво за допомогою 3D-друку стало мейнстримом у багатьох країнах світу через свою дешевизну і модульність. До списку країн, які успішно засвоїли дану технологію, недавно додалися і Нідерланди, де з’явився перший повністю завершений житловий будинок, надрукований на будівельному принтері, пише The Guardian.

Незвичайне житло повністю відповідає місцевим будівельним нормам і є першою завершеною спорудою великого проекту з п’яти будинків. Будмайданчик розташувався в Ейндховені і має назву Project Milestone. Він став результатом співпраці між Технологічним університетом Ейндховена, місцевим муніципалітетом і низкою приватних компаній.

Незвичайний зовнішній вигляд житла нагадує великий валун, площа якого становить 94 м²  — споруда одноповерхова. Інтер’єр при цьому дуже схожий на типову квартиру або невеликий будинок, за винятком стін, надрукованих на 3D-принтері.

Значну частину доступної площі підлоги охоплює об’єднана вітальня, їдальня і кухня, а дві спальні та ванна кімната відокремлені від загального простору. Просторе скління допомагає наповнити інтер’єр природним світлом, а сам будинок добре ізольований і підключений до міської опалювальної мережі.

Велика частина будівництва велася на заводі. Промисловий 3D-принтер створив в цілому 24 окремих бетонних профілів шляхом екструзії цементоподібної суміші з сопла шарами. Коли всі секції були завершені, їх доставили на майданчик вантажівкою і будівельники зібрали їх на бетонному фундаменті. Залишалося лише додати дах і вікна, а також завершальні штрихи обробки. За даними The Guardian, на весь процес друку витратили близько 120 год.

“Партнери навмисно встановили високу планку, спроектувавши будинок у формі неправильного валуна”, — йдеться в прес-релізі проекту. “Було особливо складно видрукувати похилі стіни, але тепер, коли учасники проекту освоїли цю методику, вони відкриті до проектування будинків, які виходять за межі звичних нам чотирикутних будинків”.

Нові орендарі в’їхали в будинок 30 квітня і платять приблизно €800 на місяць, плюс рахунок — згідно з інформацією преси, це середня ціна за оренду будинку в цьому районі, так що унікальний зовнішній вигляд ніяк не позначився на ціні.

Нагадаємо, стартап Habitas, який будує готелі з використанням 3D-друку залучив $20 млн від колишнього глави Uber Тревіса Каланіка співзасновника Tinder Джастіна Матіна та інших.

Раніше Investory News дізналися, які є незвичайні житлові приміщення, які можна сконструювати за декілька днів — Lego, пластикові та 3D-будинки. Докладніше за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram