Новини
26 Травня 2020
1 047

У Lufthansa після 23-річної перерви з’явиться ще один співвласник – влада Німеччини

Загальний розмір фінансування на допомогу авіакомпанії складе до €9 мільярдів

Серед акціонерів німецької авіакомпанії Lufthansa знову з’явиться держава, що повністю вийшла з капіталу компанії у 1997 році. Відповідно до умов надання допомоги перевізнику, який опинився у важкій ситуації через пандемію коронавірусної інфекції COVID-19, держава в особі Фонду стабілізації економіки (Wirtschaftsstablisierungsfonds, WSF) отримає 20% у капіталі Lufthansa, викупивши додатково випущені акції, про це йдеться у повідомленні на сайті авіакомпанії.

“Викуп акцій буде проведений за ціною €2,56 за штуку, таким чином, у цілому держава виплатить за папери близько €300 млн”, – йдеться у повідомленні.

Додається, що новий акціонер отримає право призначити двох членів наглядової ради авіакомпанії, один з яких увійде до складу комітету з аудиту. “Однак за умовами угоди WSF не голосуватиме своїми акціями на загальних зборах акціонерів з питань, не пов’язаних з можливим поглинанням компанії. У разі якщо таке трапиться, WSF отримає право збільшити свій пакет до блокуючого – 25% плюс одна акція”, – зазначили у компанії.

Загальний же обсяг коштів, що виділяються владою ФРН на допомогу Lufthansa, складе до €9 млрд (ринкова капіталізація компанії становить трохи більше як €4 млрд). При цьому компанія повинна буде виплачувати WSF винагороду у 4% протягом 2020-2021 років й поступово збільшувати його до 9,5% у 2027 році.

“При несплаті компенсації частка WSF у капіталі авіакомпанії може збільшитися на 5% (не раніше 2024 року), а потім ще на 5% (у 2026-му) при дотриманні деяких умов. У разі повного повернення Lufthansa виділених їй у капітал коштів WSF зобов’язується продати належний йому пакет за ринковою ціною не пізніше 31 грудня 2023 року”, – йдеться у повідомленні.

Ще €3 млрд Lufthansa повинна отримати як кредит на три роки від німецького держбанку Kreditanstalt für Wiederaufbau і пулу комерційних банків.

Умови угоди мають бути схвалені правлінням і наглядовою радою Lufthansa, після цього на їх підтримку повинні виступити більшість акціонерів компанії на позачергових зборах. Угоду повинна також схвалити Єврокомісія.

Після появи новин про намір держави підтримати Lufthansa акції компанії подорожчали на 7,5% – до €8,64 за штуку.

Нагадаємо, на початку квітня Lufthansa Group у рамках першого пакету заходів з реструктуризації через коронавірус припинила роботу Germanwings, що входить до групи лоукостера.

Раніше Investory News писали, німецька авіакомпанія Lufthansa втрачає близько €1 млн ($1,09 млн) на годину через пандемію коронавірусу COVID-19.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram