Новини
26 Червня 2023
205

У Литві збудують кампус для техностартапів

Найбільший проєкт у Європі коштує $110 мільйонів 

В кампусі площею 55 тис. м², який стане найбільшим в Європі (нині це звання утримує Station F у Парижі), зможуть працювати 5 тис. працівників.

Інфраструктурна компанія Tech Zity планує відремонтувати промислове приміщення у Вільнюсі, де раніше перебували швейні фабрики, зберігши офісні підлоги, схожі на заводські, із висотою стелі щонайменше 7 м, пише ITC.

Мета проєкту — заохотити технологічних фахівців Вільнюса повернутися в офіси після пандемії. Нині компанії дедалі частіше наполягають на цьому.

За словами засновника Tech Zity Даріуса Закайтіса технологічна екосистема Литви стрімко зросла протягом останнього десятиліття:

“Коли я починав 30 років тому, в екосистемі було 200 осіб, а зараз — 18 тис. За останні 10 років у галузі з’явились активні молоді люди, які створюють нові компанії. Деякі з них дуже успішні”.

Нині литовські технологічні компанії отримують приблизно 99% своїх доходів за кордоном.

Вільнюс, друге за величиною місто в країнах Балтії, є домом для відомої фірми з кібербезпеки Nord. Компанія має власний кампус площею 300 м² у Вільнюсі приблизно за 300 метрів від Tech Zity.

Tech Zity нині керує трьома технокампусами у Вільнюсі, зокрема Tech Park, Tech Loft і Tech Spa, де розташовані такі компанії, як Google, Bored Panda та Kilo Health. В новій будівлі передбачені приміщення для проживання, ресторани та бари, а також культурні та освітні заклади.

Американська потокова платформа Netflix використовувала локації Tech Zity для знімання своїх шоу, включно з документальним серіалом “The Playlist”, який присвячений засновнику Spotify Даніелю Еку.

Зараз Tech Zity охоплює 20 тис. м² і з часом планує досягти 80 тис. м², з урахуванням вже існуючих проєктів, нових кампусів та інших локацій.

Попри нещодавні успіхи, Литва все ще далека від того, щоб стати великим технологічним центром, який міг би конкурувати з Великою Британією, Францією чи Німеччиною. Країна залучила €222 млн інвестицій у 2022 році, що не так багато, в порівнянні з західноєвропейськими аналогами: британські технологічні стартапи залучили $30 млрд, а їхні французькі колеги — €13,5 млрд.

Нагадаємо, Google шукає партнерів для перенесення до Індії виробництва Pixel.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram