Мiста
13 Липня 2020
2 592

У Києві побудують веломагістраль уздовж Набережного шосе

Проект коштуватиме столиці 184 мільйони гривень

Ще рік тому в КМДА заявили про плани побудувати сучасну “веломагістраль” уздовж Набережного шосе з LED-освітленням, навігацією і велопарковками. Однак, тепер Київавтодор конкретизував дані плани, розповівши про подробиці реалізації проекту сумарною вартістю 184 млн грн.

Крім велодоріжки там буде пішохідний променад з освітленням і зонами відпочинку. Нова веломагістраль з’єднає міст Патона, міст Метро (запланований веломаршрут “Лісова-Центр”), Парковий пішохідний міст (виїзд на рекреаційну зону Труханового острова, а також на веломаршрут “Троєщина-Центр”) та Поділ.

Пішохідну зону облаштують з фігурних елементів мощення, при цьому покриття виконають по концепції безбар’єрного середовища. На перетинах велодоріжки з проїзною частиною встановлять світлофори, що значно підвищить безпеку велосипедистів.

Проект передбачає виконання комплексу робіт на ділянці понад 5 км. Зокрема, на першому етапі демонтують старе покриття, а також елементи, які будуть заважати будівництву. На виконання цих робіт необхідно близько 9 млн грн.

На всій довжині велодоріжки й тротуару наразі відсутнє освітлення. У проекті передбачено встановлення опор, світильників, прокладка енергомережі та підключення її до міської системи. На виконання даних робіт необхідно близько 11 млн грн.

Нову велодоріжку і пішохідну зону приєднають до системи “Kyiv Smart City”. Уздовж маршруту встановлять камери відеоспостереження. На всій протяжності прокладуть мережі для роботи системи відеоспостереження. На це кошторисом передбачено 10 млн грн.

Велодоріжка отримає багатошарове асфальтове покриття. Також побудують основу — піщано-щебеневу подушку. Площа покриття велосипедної доріжки складе 13,027 тис. кв. м. На виконання безпосередньо робіт з будівництва всіх верств конструкції велосипедної доріжки й тротуару уздовж неї необхідно близько 93 млн грн.

Уздовж велодоріжки та променаду висадять нові дерева, кущі, газони. З’являться уздовж Набережного шосе ряди й зони відпочинку. На благоустрій території передбачено 13 млн грн.

Щоб стримати схил на нижніх ярусах побудують нові підпірні стінки. Також відремонтують протизсувні споруди — 5,5 млн грн.

Оновлять уздовж нового маршруту й інженерні системи, зокрема, мережу зливостоків і систему відводу дренажних вод. Передбачено будівництво нових ділянок. Вартість даних робіт складає близько 15 млн грн.

Кошти, що залишилися передбачені на археологічні дослідження (в разі необхідності), створення безпечних умов на будівництві та інші виробничі витрати.

Як відомо, уздовж “Новоірпенської траси” вже почали будувати велодоріжку, яка зв’яже Київ та Ірпінь, потім її планують продовжити до Житомирської та Варшавської трас, реалізувавши найдовший веломаршрут у Київській області.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram