Новини
21 Серпня 2020
758

У Китаї заборонили імпорт продуктів через можливість передачі коронавірусу

Хоча доказів того, що вірус може передаватися через їжу, немає і вчені не впевнені, що це серйозна загроза

Фото: Costfoto/Barcroft Media

Гуанчжоу і Гонконг ввели заборону на імпорт замороженого м’яса і морепродуктів з країн з високим рівнем захворюваності COVID-19. При цьому вчені серйозно сумніваються, що вірус може передаватися через їжу, повідомляє Bloomberg.

Тестування продуктів на коронавірус почалося в кінці червня, зазначає видання. В результаті частинки SARS-CoV-2 були знайдені на заморожених продуктах з Бразилії та Еквадору.

Всього було десять таких епізодів — вірус знаходили на упаковці або самому замороженому продукті. Після цього китайські міста прийняли рішення тимчасово заборонити імпорт продуктів з країн з неблагополучною епідеміологічною ситуацією.

При цьому доказів того, що вірус може передаватися через їжу, немає і вчені сумніваються, що це серйозна загроза для Китаю. “Ми знаємо, що віруси можуть вижити в замороженому стані. Теоретично це означає, що інфекція може передаватися таким способом. Але насправді ризик заразитися дуже невеликий”, — зазначив керівник відділу епідеміології Гонконзького університету Бенджамін Коулінг.

Головний китайський експерт з респіраторних захворювань Чжун Наньшань сказав, що роль заморожених продуктів у передачі коронавірусу мінімальна. “Виявити вірус в одному з імпортних заморожених продуктів вдається відносно рідко. Давайте не будемо перебільшувати”, — розповів він.

Вчений з Єльського університету Сі Чень, сказав, що позитивний результат тесту заморожених продуктів можна пояснити генетичним матеріалом “мертвих” вірусів, що залишилися на них, які не здатні заразити людину.

“Китай вважає, що взяв вірус під контроль, тому хоче використовувати будь-які засоби, щоб не допустити його повернення. Але потрібно спиратися на науку і розробити заходи, що не підірвуть міжнародну торгівлю”, — додав експерт.

Як писали раніше Investory News, голова КНР Сі Цзіньпін закликав міста розробити “творчі рішення” щодо скорочення харчових відходів. Відвідувачам ресторанів у Китаї встановлять ліміт на кількість страв.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram