Новини
20 Липня 2021
669

У Китаї скасують всі обмеження на народження третьої дитини

До 2025 року влада країни створить повноцінну систему соціальної політики щодо стимулювання народжуваності

Фото: AP Photo/Ng Han Guan

Влада Китаю скасувала штрафи та інші санкції за народження трьох дітей. Як йдеться в опублікованому у вівторок, 20 липня, рішенні Держради КНР, до 2025 року уряд створить повноцінну систему соціальної політики щодо стимулювання народжуваності, повідомляє “Сіньхуа”.

“Ухвалено рішення скасувати внески на соціальне забезпечення та інші обмежувальні заходи. Скасовано внески на соціальне забезпечення, переглянуті та скасовані положення про відповідні штрафи”, — вказується в документі.

“До 2025 року в цілому буде розроблена політика активних заходів зі стимулювання народжуваності”, — наголошується в рішенні Держради КНР.

Згідно з даними останнього перепису населення Китаю, середній вік населення становить 38,8 років, але великою проблемою для КНР залишається зростаючий відсоток населення старше 60 років. Так, на території материкового Китаю проживають 264 млн осіб старше 60 років (18,70%), зокрема у віці старше 65 років — 190 млн (13,50%).

До демографічних проблем, таких як гендерний дисбаланс і старіння населення, призвела впроваджена в Китаї в кінці 1970-х років політика “Одна сім’я — одна дитина”, в межах якої сім’ям у містах було дозволено мати тільки одну дитину, а в селах — двох, якщо перша дитина — дівчинка. За порушення правила погрожували серйозні штрафи й навіть позбавлення роботи.

У 2013 році влада пішла на ослаблення політики, щоб розв’язувати виниклі проблеми. Другу дитину дозволили мати парам, де хоча б один із подружжя — єдина дитина у своїй родині. Сьогодні другу дитину в Китаї можуть мати всі сім’ї.

У травні були опубліковані результати перепису, згідно з яким у 2020 році в країні народилися 12 млн немовлят. Це найнижчий показник з 1960-х років.

Як писали раніше Investory News, голова КНР Сі Цзіньпін закликав міста розробити “творчі рішення” щодо скорочення харчових відходів. За словами політика, обсяг харчових відходів у країні “шокує та засмучує”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram